Egy kambodzsai környezetvédelmi csoport tagjai akár 10 év börtönbüntetésre is számíthatnak, mert a szervezet alapítója szerint az ellenük emelt vádak politikai indíttatásúak, és részei a kormánykritika elleni szélesebb körű fellépésnek.

Az Anyatermészet (Mother Nature) nevű csoport tíz aktivistáját kormány elleni szervezkedéssel vádolják, és ezért legfeljebb 10 év börtön szabható ki. A bíróság várhatóan kedden hoz ítéletet.

Kambodzsában Hun Manet miniszterelnök tavaly vette át a hatalmat apjától, Hun Sentől, aki több évtizeden át irányította az országot. Hun Sen idején az ellenzéket szinte teljesen felszámolták, a független médiát bezárták, és több tucat aktivistát bebörtönöztek.

Alejandro Gonzales-Davidson, a környezetvédő csoport alapítója, aki távollétében szembesült a vádakkal, elítélte az eljárást. Közölte, hogy ügyvédje szerint nincs bizonyíték a vádak alátámasztására.

Pen Bona, a kambodzsai kormány szóvivője tagadta, hogy a csoportot környezetvédelmi tevékenysége miatt vették célba, vagy hogy az ellene emelt vádak politikai indíttatásúak lennének. Hozzátette: a kormány soha nem lépett fel azok ellen, akik bírálják. "Csak azok ellen lépünk fel, akik bűncselekményt követnek el" - mondta.

A spanyol Gonzales-Davidson által 2013-ban alapított szervezet régóta kampányol a kambodzsai környezetpusztítás ellen, kiemelve az erdőirtást, az illegális homokbányászatot és a fejlesztési projektekkel kapcsolatos korrupciót. Magát Gonzalez-Davidsont csaknem egy évtizede kiutasították Kambodzsából, és ki is tiltották az országból.

(MTI)