Előzetes tervek alapján népesedésügyi minisztérium létrehozásán dolgozik a dél-koreai kormány az országot sújtó demográfiai problémák, az alacsony születésszám és az elöregedő társadalom okozta nehézségek kezelésére - jelentették helyi kormánytisztviselők hétfőn.

Magasszintű tárgyalásokat követően a dél-koreai kormány bejelentette, hogy még júliusban hivatalosan is benyújtja a teljes nevén "népességstratégia-tervezési minisztérium" létrehozásáról szóló tervezetet. A minisztérium várhatóan három hónap múlva áll föl.

A minisztérium - megalakulása után - a gyermekvállalást ösztönző akciótervek bevezetése mellett az elöregedő társadalom okozta nehézségek, valamint a munkaerőhiány és a bevándorlás keltette problémák megoldására dolgoz majd ki új válságkezelési stratégiákat.

Az új minisztérium hatáskörébe fog tartozni továbbá a népesedéssel és nemzetfejlesztéssel kapcsolatos közép- és hosszútávú tervek megalkotása is, amivel jelenleg a helyi egészségügyi és a gazdasági minisztérium foglalkozik.

A népesedésügyi miniszter eközben a két miniszterelnök-helyettesi poszt egyikét, a szociális ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesi posztot is betölti majd, amelyet jelenleg az oktatásügyi miniszter tölt be.

(MTI)