Új pátriárkát választott vasárnap a bolgár ortodox egyház Daniil (Nyikolov) vidini metropolita személyében.

Az 52 éves pap a Szófiában tartott országos zsinat 138 résztvevőjétől 69 támogató szavazatot kapott a második - döntő - szavazati fordulóban, míg az egyetlen ellenjelöltre, a vracai Grigorij (Cvetkov) metropolitára 66-an voksoltak - értesült a Kathpress katolikus hírügynökség a BTA bolgár hírügynökség nyomán. Három szavazatot érvénytelennek minősítettek.

Daniil egyben a főváros, Szófia metropolitájának tisztségét is megkapja.

Grigorij a március 13-án elhunyt I. Neofit pátriárka halála után vette át ideiglenes jelleggel (Locum tenens) a bolgár ortodox egyház vezetését. Harmadikként Gavriil (Dinyev) lovecsi metropolita is jelöltette magát, de nem jutott tovább a második fordulóba.

Daniilt a KNA katolikus hírügynökség közlése szerint a szófiai Alekszandr Nyevszkij-katedrálisban iktatják be I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka, valamint a vatikáni ökumenikus hatóságot vezető Kurt Koch bíboros jelenlétében.

Bulgária mintegy 6,5 milliós lakosságának kétharmada ortodox keresztény, a katolikusok száma több tízezerre tehető, míg a muszlimok a népesség tíz százalékát teszik ki.

(MTI)