Európai uniós cégek potenciálisan több mint több mint 40 milliárd euró (16 ezer milliárd forint) értékben kötnek beruházási megállapodásokat Egyiptommal - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a szombaton kezdődött kétnapos beruházási konferencián Kairóban.

A több mint húsz újabb megállapodás, illetve szándéknyilatkozat aláírása a márciusban kötött stratégiai partnerségi megállapodást követi, amelynek keretében az EU 7,4 milliárd euró pénzügyi támogatást nyújt az észak-afrikai országnak 2027 végéig részben az illegális migráció megfékezése érdekében.

A felek szombaton aláírták a márciusban bejelentett finanszírozási csomag első, 1 milliárd eurós részletéről szóló megállapodást. A pénzt a többi között megújuló erőforrásokba, gyártásba és élelmiszerellátás biztosításába fektetik. Az egyezséget Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős biztos írta alá Rania al-Masat nemzetközi együttműködésért felelős egyiptomi miniszterrel.

"Az Önök stabilitása és virágzása létfontosságú az egész régió számára" - hangoztatta von der Leyen. Mint mondta, az érdekelt cégek egyebek között a hidrogén- és vegyipar, vízgazdálkodás, valamint a hajózás és légi közlekedés terén kívánnak befektetni.

Von der Leyen szerint Egyiptom és Európa "ma közelebb áll egymáshoz, mint bármikor korábban, és ez egy mindkét fél számára valódi nyereséget hozó partnerség".

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök az Egyiptom és az EU közötti együttműködés ágazatai közül a kereskedelmet, energetikát és a infrastruktúra-fejlesztést emelte ki.

"A konferencia lehetőséget biztosít az országoknak és az EU gazdasági szereplőinek, hogy megvizsgálják a rendelkezésre álló beruházási lehetőségeket Egyiptomban" - tette hozzá Szíszi.

Az egyiptomi elnök egyben hangsúlyozta, hogy a konferencia "kritikus időben" zajlott le, tekintettel a sorozatos nemzetközi és regionális válságokra, amelyek az álláspontok összehangolását igénylik Brüsszel és Kairó között.

(MTI)