Tavaly 402 ezren hagyták el a katolikus egyházat Németországban - közölte a német püspöki konferencia csütörtökön Bonnban. Thomas Schüller német egyházjogi szakértő hozzátette, hogy immár trendről van szó, mert minden évben több százezren fordítanak hátat az egyháznak, és ha az irányzat folytatódik, a katolicizmus "kisebbségi egyházzá" válhat.

A tavalyi szám valamivel kevesebb, mint a 2022-ben regisztrált, félmilliót is meghaladó szám, de a statisztikák alapján a trend egyértelműen kirajzolódik.

"Az adatok a realitást tükrözik" - jelentette ki Georg Baetzing, a német püspöki konferencia elnöke, limburgi püspök, hozzátéve, hogy a számok "riasztóak", és azt mutatják, hogy az egyház "átfogó válságban" van.

Baetzing úgy fogalmazott, hogy elkerülhetetlen a reformok bevezetése, de azok önmagukban nem fogják megoldani a válságot, viszont nélkülük a krízis csak tovább fog mélyülni.

Jelenleg 20,3 millió ember vallja magát római katolikus vallásúnak Németországban, és számuk már idén 20 millió alá eshet.

Thomas Schüller szerint visszafordíthatatlan az a folyamat, amelynek végén a római katolikus egyház kisebbségi egyházzá alakul át. Ezt a véleményt több tanulmány is alátámasztja: a Freiburgi Egyetem 2019-ben elvégzett kutatásában például már azt jósolták, hogy a katolikus és protestáns egyházak követőinek száma megfeleződhet, és egybevéve is 23 millió alá csökkenhet 2060-ra.

A Németországi Evangélikus Egyház (EKD) sincs sokkal jobb helyzetben: a májusban közzétett hivatalos adatok szerint 2023-ban mintegy 380 ezer hívő távozott, nagyjából hasonlóan a 2022-es évhez. Jelenleg összesen még 18,5 millióan tartoznak a húsz regionális protestáns egyház valamelyikéhez.

Az EKD által tavaly elvégzett felmérésből kiderült, hogy a német lakosság 56 százaléka nem vallja magát vallásosnak.

(MTI)