Tavaly éves szinten 17,7 százalékkal, 1478 milliárd koronára emelkedtek a cseh autógyárak és beszállítóik bevételei. A kivitel értéke 23 százalékkal 1266 milliárd koronára nőtt - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában.

A csehországi autógyártás tavaly visszatért a válság előtti, 2019-es évi szintre. A három autógyár - Skoda, Hyundai és a TPCA - együttesen 1,398 millió személykocsit gyártott, ami éves összehasonlításban 14,8 százalékos növekedés. A teljes termelésen belül éves szinten 34 százalékkal, 181 ezerre emelkedett az elektromos vagy hibrid meghajtású autók száma.

Az autóipar a cseh gazdaság egyik legfontosabb ágazata, amely a bruttó hazai termék (GDP) majdnem tíz százalékát állítja elő.

A cseh autóipar 2023 végén 141 862 embert foglalkoztatott, egy százalékkal többet, mint 2022 végén. A beszállító cégek alkalmazottaival együtt az ágazat majdnem félmillió embernek ad munkát.

Az autóipari ágazatban az átlagos havi bér 54 637 koronát tett ki, és 26 százalékkal haladta meg az országos statisztikai átlagbért.

Az eddigi statisztikai adatok arra utalnak - mutatott rá Martin Jahn, az autóipari szövetség elnöke -, hogy az idén várhatóan rekorderedmények születnek. Ez nemcsak a cseh autóipar, hanem az egész cseh gazdaság számára is nagyon pozitív jelzés - húzta alá.

(MTI)