A szárazföldi Franciaországba vittek hét letartóztatott, új-kaledóniai függetlenségpárti aktivistát, akiket a Franciaországhoz tartozó szigetcsoporton kitört zavargások szításával gyanúsítanak - jelentette be vasárnap az új-kaledóniai ügyészség.

A szigetcsoport fővárosa, Nouméa főügyésze, Yves Dupas azt mondta, a hét embert az éjszaka, külön erre a célra küldött repülőgéppel szállították el Új-Kaledóniáról. A lépésre, mint mondta, azért volt szükség, hogy "a vizsgálat nyugodt körülmények között, minden nyomás nélkül folytatódhasson".

A tájékoztatás szerint a gyanúsítottak, köztük Christian Tein, a Terepakciók Koordinációs Sejtjének (CCAT) szakadár szervezet vezetője, őrizetben maradnak. Jogi képviselője szerint Teint a kelet-franciaországi Mulhouse-ban őrzik.

A héten a hatóságok a CCAT több tagját vették őrizetbe gyilkosságban való részvétel, fegyveres rablás és anyagi kár okozásának gyanújával.

A hat hete kirobbant erőszakos és véres lázongásokat - amelyekben kilencen meghaltak és több százan megsebesültek - egy választójogi reform tervezett életbe léptetése váltotta ki. A függetlenségpárti őslakos kanakok attól tartanak, hogy a választójog megadása a huzamos ideje a szigetcsoporton élő franciáknak meggyengítheti a szakadárok politikai pozícióit.

A zavargások miatt a francia hatóságok elhalasztották a választójogi reform életbe léptetését.

A héten csillapodtak a rendbontások, ami lehetővé tette a nemzetközi repülőtér és az iskolák újranyitását. Emmanuel Macron francia elnök kedden követelte a még sokfelé álló barikádok elbontását.

(MTI)