A ciszjordániai Dzsenín városban katonai jármű motorháztetőjére kötöztek egy több lövedék megsebezte, vérző palesztin fiatalt a megszálló izraeli katonák. A Vörös Félhold helyszínre érkező mentőinek nem engedték meg, hogy kórházba szállítsák. Az izraeli hadsereg szóvivője a médiának az esettel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az ilyen eljárás összeegyeztethetetlen az izraeli hadsereg erkölcsiségével, s ezért az ügyet kivizsgálják – írja az arab48.com és az aljazeera.net.



Motorháztetőre kötözött, vérző palesztin Dzsenínben (fotók: videóképek)

A ciszjordániai Dzsenín palesztin városban szombaton délelőtt az izraeli katonák egy katonai jármű motorháztetejére kötöztek egy fiatal palesztint, akinek testébe több lövedék is behatolt. A palesztin hősi ellenállás jelképének számító Dzsenín város Dzsabarijját negyedében a megszállók elfogták a több sebből vérző palesztint, és motorháztetőre kötözték, miközben a Vörös Félhold helyszínen tartózkodó mentőseinek nem engedték meg, hogy elsősegélyben részesítsék, illetve a sebesültet kórházba szállítsák. (Dzsenín város hősiességéről szól Mohammed Bakri 2002-ben bemutatott Dzsenín, Dzsenín című világhírű dokumentumfilmje is, amelynek vetítését betiltotta a Közel-Kelet egyetlen demokráciája - H. J.)



A mentősöknek nem engedték meg a sebesült palesztin kórházba szállítását

A Wafa Palesztin Hírügynökség ez esettel kapcsolatban megjegyzi:

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének egyik vizsgálóbizottsága az izraeli megszálló hadsereget a világ egyik legbűnözőbb hadseregének minősítette. Mint ismert, Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök a múltban több ízben is azt állította, hogy az izraeli hadsereg a világ legerkölcsösebb hadserege. Az ENSZ vizsgálóbizottságának tagja, az ausztrál Christopher Sidoti 2024. június 19-én ezt nyilatkozata: Nem úgy tudom, hogy az izraeli hadsereg az egyik legmorálisabb hadsereg a világon, de tapasztalatom az, hogy az izraeli hadsereg a világ egyik legbűnözőbb hadserege.



Christopher Sidoti: Az izraeli hadsereg a világ egyik legbűnözőbb hadserege

Az izraeli kormány egyébként úgy reagált az ENSZ vizsgálóbizottságának három nappal ezelőtti következtetéseire, hogy a világszervezet antiszemita, élén António Guterres főtitkárral.

H. J. – Kuruc.info