Oroszország prioritása a stratégiai partnerség megerősítése Vietnámmal - jelentette ki csütörtökön Hanoiban a hivatalos látogatáson tartózkodó orosz államfő. (Az MTI figyelmébe: 2017 óta Vietnám, nem pedig Vietnam - a szerk.)

🇷🇺🇻🇳 At the invitation of the General Secretary of Vietnam's Communist Party Nguyen Phu Trong, Russia's President Vladimir Putin arrived in Hanoi, thus commencing a state visit to the Socialist Republic of Vietnam.#RussiaVietnam pic.twitter.com/bGemzNtEvD

— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) June 19, 2024

A To Lam vietnámi államfővel az elnöki palota nagytermében kezdett megbeszéléseik előtt nyilatkozva az orosz elnök emlékeztetett arra, hogy ezekben a napokban ünneplik a baráti kapcsolatok alapjairól szóló szerződés 30. évfordulóját. Szólt arról, hogy országaik között fokozatosan fejlődnek a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok. Tavaly a kereskedelmi forgalom 8 százalékkal nőtt.

Vladimir Putin and the President of Vietnam have just adopted a statement on deepening their strategic partnership and signed more than 10 documents expanding their co-operation

Russia is reaffirming it's old friendships and alliances, while the West alienates the global south pic.twitter.com/o5YV2QD5Zs

— Chay Bowes (@BowesChay) June 20, 2024

To Lam hangoztatta, hogy országa szeretné fellendíteni a kapcsolatait Oroszországgal. Egyben gratulált Putyinnak tavaszi újraválasztásához, és méltatta Oroszország eredményeit, köztük a "belpolitikai stabilitást".

Az orosz elnök a kormányzó Vietnámi Kommunista Párt lapjában megjelent véleménycikkben köszönetet mondott Hanoinak az Ukrajnával kapcsolatos "kiegyensúlyozott" hozzáállásáért. Oroszország és Vietnám "hasonlóan" értelmezi az ázsiai-csendes-óceáni helyzetet is - érvelt. Hangoztatta: tiszteletben tartja a regionális blokkal, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével folytatott párbeszédet, amelyben szerinte Vietnám aktív szerepet játszik.

Moszkva a vietnámi háború idején fegyvereket szállított kommunista szövetségesei számára, és továbbra is ad el fegyvereket és katonai felszereléseket Vietnámnak.

Putyin csütörtökön a kora reggeli órákban érkezett Hanoiba Észak-Koreából, ahol védelmi megállapodást írtak alá Moszkva és Phenjan között. Kína és Észak-Korea után a délkelet-ázsiai ország a harmadik, amelyet Putyin meglátogat, mióta májusban beiktatták ötödik hivatali idejére.

🇰🇵🇷🇺 Bye everyone: Putin was seen off from Pyongyang!

He’s heading to Vietnam! pic.twitter.com/D1eh1JnVjK

— Lord Bebo (@MyLordBebo) June 19, 2024

Az orosz elnök vietnami látogatása bírálatokat váltott ki az Egyesült Államok részéről, amely tavaly felújította diplomáciai kapcsolatait Hanoival, és immár Vietnám legfontosabb exportpiaca.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Putyin Észak-Koreában erősíti a szövetséget az imperialisták ellen, Bidenék eközben nőnek öltözött férfiakat láttak vendégül