Hétfőtől ismét üzemel a főváros, Nouméa nemzetközi repülőtere a Csendes-óceán déli részén fekvő francia szigetcsoporthoz tartozó Új-Kaledóniában. A légikikötőt a május közepén kirobbant erőszakos cselekmények miatt zárták be - jelentették be vasárnap a helyi hatóságok.

A francia államot képviselő főbiztosság emellett úgy döntött, hogy a kijárási tilalom kezdetét az eddigi 18 óráról hétfőtől 20 órára tolja ki. A dél-csendes-óceáni szigetcsoporton május 13-án kezdődtek halálos kimenetelű zavargások a választások befagyasztását előíró törvényt miatt. Kilenc ember meghalt és jelentős károk keletkeztek.

Korábban a légikikötőt nem lehetett megközelíteni, mert a főváros központjából a reptérre vezető kétsávos úton a függetlenségpárti tüntetők útakadályokat emeltek. Ezeket a hatóságok az elmúlt héten elbontották, ügyelve arra, hogy azokat ne építsék újra.

A közelmúltban a repülőteret csak néhány járat tudta igénybe vennie, külön engedéllyel. Május 14-én kijárási tilalmat vezettek be, majd a következő nap rendkívüli állapotot hirdettek, amelyet május 28-án feloldottak.

A főbiztosság bejelentette: meghosszabbították az alkohol árusításának tilalmát (a borkereskedők kivételével), valamint a fegyverek árusításának és szállításának tilalmát.

A legutóbbi, vasárnapi jelentés szerint a zavargásokban kilenc ember halt meg, köztük két csendőr. A közlemény szerint 248 rendőr és csendőr megsérült, és 1187 embert őrizetbe vettek.

Az erőszakos zavargásokat az váltotta ki, hogy a francia kormány szavazati joggal ruházta fel a terület több ezer olyan lakosát, aki legalább tíz éve él ott, és ezt az őslakosok a központi befolyás növelésére tett kísérletként értékelték. A tiltakozók több épületet felgyújtottak, és néhány üzletet kifosztottak. A francia főbiztos több mint 1,5 milliárd euróra becsülte a károkat, 570 vállalkozás teljesen vagy majdnem teljesen megsemmisült, ami körülbelül hatezer munkahely közvetlen megszűnését jelenti.

A Csendes-óceán déli része stratégiai terület Franciaország számára, amely erősíteni kívánja befolyását az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A régió gazdag nikkelkészletei az elektromos járművek gyártásához nélkülözhetetlen ásványi anyagot jelentenek.

(MTI)