Julian Nagelsmann, a német válogatott vezetőedzője rasszistának titulálta azt a felmérést, amiben arról kérdezték a németeket: szeretnének-e több fehér bőrű játékost a csapatba – írja a BBC, melyet a Mandiner szemlézett.



Itt éppen buzipropagandát tol a "német" válogatott Katarban - tényleg hányinger (fotó: Imago/Action Plus/Heuler Andrey)

Az ARD közszolgálati televízió kérdésére csak 21 százalék adott igenlő választ, de a libsik még ettől is kiakadtak.

"Ez rasszista. Fel kell ébrednünk. Sok embernek Európában kellett menekülnie... biztonságosabb országot kerestek" – mondta Nagelsmann. Hozzátette: egyetért Joshua Kimmich középpályással, aki rasszistának nevezte a felmérést. "Josh jó választ adott, egy nagyon érthető és kigondolt nyilatkozatban. Én pontosan úgy látom, mint ő. A kérdésfelvetés őrült ötlet volt" – tette hozzá.

Majd arról beszélt, milyen sok embernek kellett Németországba menekülnie, és "ők csak arra vágynak, hogy befogadják őket".

Csak egy (minden bizonnyal rasszistázó) dokumentumfilm érdekében tették fel a kérdést

A közszolgálati csatorna azt nyilatkozta, azért rendelték meg a felmérést, hogy legyenek használható adataik, mert az egyik riporterük egy dokumentumfilmen dolgozik a futball és a sokszínűség témájában. Mint elmondták: több hasonló kérdést tettek már fel a nemzeti válogatott összetételével kapcsolatban.

Karl Valk, az ARD sportigazgatója elmondta: a cég nem örül az eredménynek, de az kifejezi a jelenlegi német állapotokat.

A német válogatottban több játékos is van, aki nem német származású, köztük Ilkay Gündogan csapatkapitány, aki török szülők gyermeke.

Június 14-én veszi kezdetét a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság, amelynek Németország lesz a házigazdája. Nagelsmann vezetőedző a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a Skócia elleni nyitómeccsen "mindenkiért szeretnének játszani Németországban."

Néhány héttel ezelőtt már botrányba keverték a csapatot, miután a "német" média azt állította, hogy a válogatott mezei közül a 44-es számú az SS-t idézi meg.



Forrás: Adidas

A mezeket gyártó Adidas válaszul megtiltotta a szurkolóknak a szám rendelését.

Korábban írtuk: Kizárták az AfD képviselőit a Bundestag focicsapatából - természetesen a tolerancia nevében