Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Washington mélységes aggodalommal figyeli a Népi Felszabadítási Hadsereg átfogó gyakorlatát a Tajvani-szorosban és Tajvan körül, valamint hangsúlyozza, hogy szorosan nyomon követik a cselekményeket, és az Egyesült Államok egyeztet szövetségeseivel.

Az amerikai kormányzati tájékoztatás a kínai hadgyakorlatot "katonai provokációnak" nevezi, amelynek indokaként kínai részről egy bevett, rutinszerű és demokratikus hatalmi átmenetet használnak, és amely az eszkaláció kockázatát hordozza, valamint aláássa azokat a hosszú időn keresztül fennálló normákat, amelyek évtizedek óta fenntartották a békét és biztonságot a Tajvani-szorosban.

A közlemény megerősíti, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a régóta követett "egy Kína politikája" mellett.

A kínai haderő korábban azt közölte, hogy kétnapos hadgyakorlata "büntetés a szeparatistáknak" a függetlenségi törekvésekért. Kína a saját országrészének tartja Tajvant.

A kínai haderő átfogó hadgyakorlata miatt a tajvani hadsereg készültséget rendelt el csütörtökön.

(MTI)

Korábban írtuk: Kína jól megbüntette Tajvant