Megszavazta csütörtökön a lengyel parlamenti felsőház, a szenátus azt a törvényt, amely értelmében a dolgozó szülők esetében havi 136 ezer forintnak megfelelő összeggel támogatják az egy- és hároméves kor közötti gyermekek gondozását.

A korábban már az alsóházban megszavazott jogszabályt most az államfőnek továbbítják aláírásra.

A száz fős szenátusban 86-an vettek reszt a voksoláson. A törvény mellett 85 politikus szavazott, egy szenátor ellenezte, senki sem adott le tartózkodó szavazatot.

Az új előírások értelmében október elejétől a kisgyermekes szülők háromféle támogatásra lesznek jogosultak. Amennyiben a munkavállaló anya és apa dajkára vagy nagymamára bízza 12-35 hónapos gyerekét, a gondozáshoz havi 1500 zloty (mintegy 136 ezer forint) összegű állami hozzájárulást kap. Fogyatékossággal élő gyerekek szülei esetében ez az összeg 1900 zlotyt (172 ezer forint) tesz ki.

Ugyanilyen támogatások járnak a bölcsődébe járó gyermekek után is, ebben az esetben azonban a társadalombiztosító nem a szülőknek, hanem közvetlenül az ellátó intézménynek továbbítja a térítési díjat csökkentő összeget.

A támogatás harmadik típusa azoknak jár, akik a 12-35 hónapos gyerekükkel otthon maradnak. Ebben az esetben havi 500 zloty (45,4 ezer forint) jár a szülőnek. Hasonló, de csak a második és további gyerek után járó támogatást vezették be Lengyelországban 2022-ben, az előző kormány idején. A támogatás új formája az első gyermek után is jár.

Lengyelországban emellett továbbra is érvényes az előző kormány idején bevezetett családtámogatás, amelynek keretében havi 800 zloty (72,6 ezer forint) jár a 18 éven aluli gyermekek után.

(MTI)