Ugrás a cikkhez
Reklám

Kiengedték a kórházból a norvég királyt vasárnap Malajziában. V. Harald repülőgéppel hazaindult azt követően, hogy fertőzés miatt kezelésben részesült, és ideiglenes pacemakert kapott.

A 87 éves uralkodó Langkawi üdülőszigetén tett magánútja során került kórházba. A repülőgép, a SAS skandináv légitársaság járata, amelyet átalakítottak betegszállításra, malajziai idő szerint 13:05-kor (magyar idő szerint 6 óra 5 perckor) szállt fel Langkawi repülőteréről.

Sonja királyné, aki az uralkodóval együtt utazik, Norvégiába való visszatérése után szintén kórházba kerül kivizsgálásra - számolt be egy közleményben a királyi ház.

"A király két hétig betegszabadságon lesz" - írták. A trónörökös (Haakon koronaherceg) lesz ez idő alatt a régens, és átveszi a király alkotmányos feladatait. A trónörökös már korábban is ellátott ilyen feladatot apja távollétében.

Szombaton a királyi ház beszámolt arról, hogy a király néhány napon belül hazarepülhet. Közölték azt is, hogy a kormány felkérte a norvég hadsereget, hogy segítsen a hazautazásában. Harald király, aki 1991 óta Norvégia államfője, Európa legidősebb élő uralkodója. Az elmúlt években többször került kórházba fertőzésekkel, és szívműtéten is átesett.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából