Ugrás a cikkhez
Reklám

Hatályon kívül helyezték Új-Zélandon azt az egyedülálló törvényt, amely megtiltotta volna a fiataloknak dohánytermékek fogyasztását.

Heves parlamenti vita után a Christopher Luxon miniszterelnök vezette kormány gyorsított eljárásban, a parlament és más hagyományos egyeztetések megkerülésével visszavonta azt a törvénycsomagot, amely megtiltotta volna a 2009. január 1-je után születetteknek, hogy dohánytermékeket vásároljanak, szabályozta volna a dohánytermékek nikotintartalmát, és több mint 90 százalékkal csökkentette volna a dohányértékesítő helyek számát. A törvényt még az előző kormány alkotta, és idén júliusban lépett volna érvénybe.

Casey Costello, a Nemzetközösség kijelölt új-zélandi egészségügyi minisztere közölte, hogy a kormány ennek ellenére elkötelezett a dohányzás visszaszorítása és a dohánytermékek okozta károk megelőzése mellett, viszont más megközelítést alkalmaz a szabályozás terén.

Hangsúlyozta, hogy a világon már eddig is Új-Zélandon csökkent az egyik legnagyobb mértékben a dohányzás. "Hamarosan egy törvénytervezetet fogok a kabinet elé tárni, hogy bővítsem azon eszközök számát, amelyek segítik az embereket abban, hogy leszokjanak a dohányzásról" - jelentette ki Costello, hozzátéve, hogy az elektromos cigaretták (vape) használatával kapcsolatos szabályozásokat is szigorítják, hogy elvegyék a fiatalok kedvét a dohányzástól.

Chris Hipkins, az ellenzéki Munkáspárt vezetője "tragikus mérföldkőnek" nevezte a konzervatív kormány lépését, a politikus szerint a kormány meghajolt a nagy dohánygyártók előtt.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából