Ugrás a cikkhez
Reklám

A német törvényhozás alsóháza (Bundestag) pénteken elfogadta a kannabisz "rekreációs célú" termesztésének és fogyasztásának úgynevezett ellenőrzött legalizálását célzó törvényjavaslatot, amely a felnőttek és úgynevezett kannabiszklubok számára lehetővé teszi a kábítószer korlátozott mennyiségű termesztését és birtoklását.
A 404:226 arányban megszavazott törvényt várhatóan március 22-én fogadja el a parlament felsőháza, a Bundesrat. A személyes fogyasztásra szánt kis mennyiségek termesztése és birtoklása felnőttek számára április 1-től, míg a kannabiszklubok számára július 1-től lesz engedélyezett.

A törvény pénteki megszavazását heves vita előzte meg a Bundestagban, miután Karl Lauterbach egészségügyi miniszter előző nap "a drogpolitikában fontos előrelépésnek" nevezte a törvényjavalatot, amely elfogadása esetén szerinte visszaszorítja a feketepiacot, valamint "hatékonyabb védelmet biztosít a gyermekek és a fiatalok számára Németországban".

Lauterbach a pénteki vita során újfent kijelentette, hogy az új törvény szemlélete orvosolhatja a kannabisz termesztésével, értékesítésével és fogyasztásával összefüggő bajokat. Az utóbbi években ugyanis a tiltás ellenére folyamatosan növekedett a fogyasztás, és nem csupán a kiskorúak és a fiatal felnőttek körében, a feketepiacon pedig ismeretlen vagy veszélyes termékek terjedtek el - mondta.

Kristine Lütke, a kisebbik koalíciós partnert alkotó liberális párt, az FDP egészségügyi szakpolitikusa a vita során azt mondta, hogy a törvény "történelmi fordulópont egy olyan megközelítés irányába, amely a társadalmi valóságot tükrözi".

Az ellenzéki kereszténydemokraták és az AfD felszólaló politikusai egyebek között a szervezett bűnözés "gazdaságösztönző csomagjának", illetve "ajándékának", "nem ellenőrizhető törvénynek" nevezték a kormánykoalíció tervezetét. Simone Borchardt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egészségügyi politikusa úgy fogalmazott: "a gyermekek és fiatalok védelme az önök törvényében nem több puszta szócséplésnél".

Az Olaf Scholz kancellár vezette hárompárti kormánykoalíció által tavaly elfogadott törvényjavaslat szerint a 18 éven felüliek maximálisan 25 gramm kannabiszt birtokolhatnak, és csak saját fogyasztásra. Egy-egy lakásban legfeljebb három tő kendert termeszthetnek, ugyancsak kizárólag saját fogyasztásra, és legfeljebb 50 gramm mennyiségben. A termesztés másik legális formája a legfeljebb ötszáz fős szövetkezet lesz, a nem üzleti alapon működő, úgynevezett kannabiszklubok azonban csupán a tagjaikat láthatják el kannabisszal, havonta fejenként összesen 50 gramm mennyiségben.

A YouGov közvéleménykutató felmérése szerint a megkérdezett németek 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy valamelyest vagy teljesen támogatja a kannabisz legalizálását, míg 47 százalék azt mondta, hogy valamelyest vagy teljesen ellenzi azt, míg a megkérdezettek 11 százaléka nem tudott vagy nem akart megnyilvánulni a kérdésben.

Az új törvény várható hatályba lépésével Németország lesz a kilencedik ország, amely legalizálja a kábítószer "rekreációs célú" használatát. Becslések szerint az országban mintegy 4,5 millióan használnak kannabiszt.

(MTI nyomán)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából