Ugrás a cikkhez
Reklám

Fegyveres utcai járőrözést rendelt el a rendvédelmi szervek számára Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök arra hivatkozva, hogy "szélsőséges jellegű" bűncselekmények fenyegetik az országot.

Az államfő kedden adta ki az utasítást azzal az indoklással, hogy "garantálni kell az emberek biztonságát otthonukban, a munkahelyükön, az utcán a nap bármely szakában".

"Az a legfontosabb a rend fenntartásában, hogy megállítsuk a banditákat" - mondta Lukasenka a Pul Pervovo Telegram-csatornán közzétett videóban. Hozzátette: "Fegyveres járőröket kell küldenünk az utcákra, legalább pisztoly legyen náluk!".

Múlt héten Lukasenka bejelentette, hogy számos "szabotőrt", köztük ukrán és fehérorosz állampolgárokat vettek őrizetbe egy "terrorellenes műveletben" az ukrán-fehérorosz határon. Januárban a hatóságok a nemzetbiztonság veszélyeztetésének és szélsőséges eszmék terjesztésének, valamint az államhatalom megdöntésére tett kísérletnek a gyanújával vizsgálatot indítottak külföldön élő független szakértők és politikai elemzők egy csoportja ellen.

Tomasz Siemoniak, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter teljesen alaptalannak nevezte szerdán Lukasenka azon kijelentését, hogy az amerikai és a lengyel hírszerzés "provokációt készít elő a lengyel nép ellen". A lengyel miniszter szerint a fehérorosz elnök vádaskodását a hazai közvélemény számára előadott információs háború részének kell tekinteni.

A BelTA fehérorosz hírügynökség adott hírt arról kedden, hogy Lukasenka szerint "a lengyel és az amerikai hírszerzés nagyszabású provokációra készül a lengyel emberek ellen, de ennek elkövetésével Oroszországot és Fehéroroszországot próbálják majd vádolni".

"Ez teljes képtelenség" - szögezte le Siemoniak a Zet rádiónak nyilatkozva, kifejtve, hogy Lukasenka, "sajnos, rendszeresen támadja Lengyelországot, furcsa történeteket ad elő, hogy feszültséget keltsen és magára vonja a figyelmet, valamint hogy a fehérorosz közvéleményt mozgósítva bizonyítsa Oroszországnak: ő Nyugat- és lengyelellenes nézeteket vall". Hozzátette: egy demokratikus ország titkosszolgálata "nem árt a saját polgárainak azzal a céllal, hogy bizonyítson valamit".

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából