Ugrás a cikkhez
Reklám

A rendőrség szerdán ismét könnygázzal oszlatta az Újdelhibe vezető utakon traktorokkal és kotrógépekkel tiltakozó gazdákat, akik amiatt tüntettek, hogy zátonyra futottak a kormánnyal folytatott tárgyalások a terményekre garantált felvásárlási ár ügyében.

A tiltakozó menet egyik vezetője, Dzsagdzsit Szingh Dalleval azt mondta, nem akarnak erőszakot alkalmazni, azonban bírálta a hatóságokat is az erős biztonsági intézkedések, illetve az útlezárások miatt.

"Azt szeretnénk, hogy Újdelhibe mehessünk, békés módon. A kormánynak el kell távolítania a barikádokat" - jelentette ki, a rendőrség ugyanis a többi között szögesdrótot, acélrudakat és betontömböket helyezett ki a fővárosba vezető utakon.

Ardzsun Munda, a gazdák képviselőivel tárgyaló egyik miniszter hangsúlyozta, készek újrakezdeni a megbeszéléseket.

A gazdák a múlt héten is tüntettek, céljuk akkor is az volt, hogy a fővárosba menjenek, ám a rendőrség Újdelhitől mintegy 200 kilométerre megállította őket, amikor megpróbáltak áttörni a városba vezető utakat elzáró kordonokon.

Ekkor a tiltakozók végül megálltak a Pandzsáb és Harijana állam határán lévő Sambu településénél, amíg a gazdák képviselői és a kormány között folytak a tárgyalások.

2021-ben már voltak hasonló tiltakozások Indiában, amelyeket az váltott ki, hogy a kormány módosította a garantált minimálárakat biztosító mezőgazdasági törvényeket. Akkor gazdák tízezrei kezdtek tiltakozni a módosítás, illetve a zord tél és a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt.

A tüntetés szervezői szerdán azt mondták, a gazdák olyan törvény megalkotását szeretnék elérni, mely 23 terményre alkalmazna minimumárat.

Az országban áprilisban választásokat tartanak. A gazdák Narendra Modi indiai miniszterelnök és pártja, az Indiai Néppárt (BJP) jelentős szavazóbázisát alkotják, különösen az ország éléskamrájának számító Harijana államban.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából