A kolumbiai kormánnyal folytatott béketárgyalások leállítását jelentette be szerdára virradóra a latin-amerikai ország legnagyobb megmaradt gerillaszervezete, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN), szerinte ugyanis Bogotá megsértette a már rögzített megállapodásokat.

A közleményben hozzátették: csak akkor hajlandók újrakezdeni a megbeszéléseket, ha a kormány tiszteletben tartja az elért eredményeket.

Bogotá a bejelentésre - melyet kevesebb mint két héttel a felek közötti utolsó, Kubában tartott tárgyalás után tettek - egyelőre nem reagált.

A jelenleg mintegy 5800 harcossal rendelkező ELN-t 1964-ben a kubai forradalom által megihletett szakszervezeti vezetők, diákok és papok alapították. Miután a kormány 2016-ban írt alá békeszerződést a Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői (FARC) lázadószervezettel az ELN maradt a legnagyobb, továbbra is aktív gerillaszervezet az országban.

A Che Guevara tanait zászlajára tűző szervezet és Bogotá között a tárgyalások 2022-ben, Gustavo Pedro elnök megválasztása után kezdődtek újra.

A felek több megbeszélést folytattak azóta Venezuelában, Mexikóban és Kubában a brazil, a chilei és a norvég kormány közvetítésével. Az ENSZ által is figyelemmel kísért tárgyalásokat Németország, Spanyolország, Svédország és Svájc is támogatja.

(MTI)