Ugrás a cikkhez
Reklám

Irak és az Egyesült Államok vasárnap újrakezdte a megbeszéléseket az arab országban működő, amerikai vezetésű terrorellenes koalíció jövőjéről.

Az iraki kormányszóvivő, Jahja Raszúl megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy "amennyiben semmi nem zavarja meg a tárgyalásokat", a megbeszélések rendszeresen folytatódnak majd.

A szóvivő elmondta, a felek elsősorban az Iszlám Állam terrorszervezet jelentette fenyegetést vitatják meg, valamint "az iraki fegyveres erők kapacitásait mérik fel".

A régóta várt tárgyalások január 27-én kezdődtek, ám megszakadtak azt követően, hogy másnap Irán-barát milíciák támadást intéztek Jordániában állomásozó amerikai egységek ellen.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció azt követően jött létre, hogy 2014-ben az Iszlám Állam nagy területeket vont az ellenőrzése alá Irakban és Szíriában. Az Iszlám Állam legyőzése után Irak és az Egyesült Államok 2021-ben abban állapodott meg, hogy a koalíció nem harci feladatokat ellátva tevékenykedik tovább. Januárban Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök azt mondta, hamarosan egyeztetéseket kezdenek arról, hogy milyen ütemben zárják le a koalíció megbízatását Irakban.

Az utóbbi hetekben az amerikai hadsereg több csapást is végrehajtott szíriai és iraki célpontok ellen válaszul az Iránhoz köthető fegyveres csoportok támadásaira.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából