Nem indulhat újra Irán volt elnöke az ország legfelsőbb politikai és vallási vezetőjének megválasztásáért felelős Szakértők Tanácsának összetételéről tartott márciusi választáson. A döntést a volt államfő jelentette be szerdán.

Az elnöki széket 2013-tól 2021-ig betöltő Haszan Róháni maga is elismerte korábban, "nehéz útra lép" azzal, hogy ismét jelölteti magát a 88 tagú, vallástudósokból (modzstahid) álló testületbe, melynek egyébként 1999 óta tagja.

A Szakértők Tanácsának jelöltjeit az állam iszlám jellegének megőrzéséért felelős, 12 tagú Őrök Tanácsa vizsgálja meg, ez utóbbi tanács utasította el Róháni jelöltségét is.

A Szakértők Tanácsának tagjairól idén március 1-jén, a parlamenti választásokkal egy napon döntenek az irániak. A testület tagjai nyolc évig tölthetik be tisztségüket, azután újra választást tartanak.

A hivatali idején mérsékeltnek számító Róháni az utóbbi években kritikus hangot ütött meg a konzervatív kormánnyal és az iráni Forradalmi Gárdával szemben is, különösen a 2022-es országos tüntetések kirobbanását követően.

A Szakértők Tanácsának vezetője a 94 éves Ahmed Dzsannati, alelnöke pedig az ország jelenlegi államfője, Ebrahim Raíszi, aki ismét jelöltette magát a tanácsban betöltött tisztségére.

(MTI)