Ha Putyin jövőre is győz, 2030-ig szól majd a mandátuma. Ezzel Sztálint már lekörözné az „uralkodása" hosszát illetően, de az orosz cárok sorában még bőven lennének előtte.



Tavaly még voltak más gondolatai, szinte meg is lepődünk az indulásán, főleg, hogy még alkotmányt is módosítottak érte (fotó: Mikhail Klimentyev / Ria Novosti / AFP / Getty Images)

Vlagyimir Putyin pénteken bejelentette, hogy elindul a jövő márciusi orosz elnökválasztáson. A jelenlegi államfő Moszkvában, katonai kitüntetések átadása közben hozta nyilvánosságra döntését, egy háborús veterán kérdésére válaszolva. Egészen pontosan Artem Zsoga, a Spárta felderítő zászlóalj parancsnoka volt az, akinek „véletlenül" eszébe jutott, hogy megkérdezze Putyint a terveiről.

„Nem akarom letagadni azt a tényt, hogy más időpontokban eltérő gondolataim voltak. De igaza van, ideje meghozni a döntést. Indulni fogok az Orosz Föderáció elnöki posztjáért" – mondta Vlagyimir Putyin, aki 2000 óta vezeti megszakítás nélkül és egyre autokratább eszközökkel Oroszországot, bár 2008 és 2012 között az elnöki széket átadta szövetségesének, Dmitrij Medvegyevnek. Tevékenysége nyomán a rendszerváltás utáni, gyerekbetegségekkel küzdő és tökéletlen orosz demokráciából mára a szovjet időket időző diktatórikus állam lett – fogalmaz nagy rössel a Euronews.

Rettegett Iván még messze van

Putyin jövő évi győzelme is borítékolható. Ha kitölti a következő, 2030-ig szóló mandátumát, akkor megelőzi Joszif Sztálint, és ő lesz a leghosszabb ideig hatalmon lévő vezető a cári Oroszország megszűnése óta.

Ha a teljes orosz történelmet nézzük, akkor viszont még az első ötbe sem fog bekerülni Putyin 2030-ig. Jelenleg az 1613 és 1645 között, 32 évig uralkodó Romanov Mihály áll az ötödik helyen, a negyedik 34 évvel Nagy Katalin, a harmadik 42 évvel I. (Nagy) Péter, a második pedig 43 évvel III. Iván.

Az első helyen az első cár, Rettegett Iván áll, aki hivatalosan több mint 50 évig, 1533-1584-ig uralkodott. De az is igaz, hogy az uralkodó 3 évesen vette fel a moszkvai nagyherceg (vagy nagyfejedelem, fordítás függvénye – a szerk.) címet, és egészen 1547-es cárrá koronázásáig a bojárok kezében volt a valódi hatalom. Őket a saját hatalmi bizalmasaival, a mai szilovikok elődeivel kényszerítette térdre, véres terror során.

A jelenlegi orosz törvények értelmében Vlagyimir Putyin legfeljebb 2036-ig maradhat elnök – ha ez is összejön, azzal még előkelőbb helyen fog állni az orosz rangsorban. A jogszabályokat ráadásul módosították már annak érdekében, hogy Putyin a korábban megengedettnél tovább maradhasson hatalmon. Így valószínűleg inkább a most 71 éves elnök öregedése – vagy esetleg az eliten belüli rivális csoportok felemelkedése – és nem az alkotmány akadályozza majd meg Putyint a rekorddöntésben.