Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán nemzetbiztonsági tanácsadói Oroszország és Észak-Korea megerősödő együttműködéséről tárgyaltak - közölte szombaton Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, aki a háromoldalú találkozóra érkezett Szöulba.

Sullivan a két kollégájával, a japán Akiba Takeóval és a dél-koreai Cso Te Jonggal lezajlott háromoldalú találkozót követően újságíróknak elmondta, hogy Washington, Szöul és Tokió biztos abban, hogy Észak-Korea fegyvereket szállít Oroszországnak, amelyeket Moszkva az Ukrajna elleni háborúban akar használni.

Sullivan azt is bejelentette, hogy Amerika, Dél-Korea és Japán új kezdeményezésekről állapodott meg az észak-koreai kiberfenyegetések - köztük a kriptovalutával kapcsolatos visszaélések és a kémműholdak telepítése - elleni fellépésként.

A három ország nemzetbiztonsági tanácsadóinak találkozójára azt követően került sor, hogy Phenjan bejelentette további kémműholdak telepítését.

Sullivan közlése szerint azokat a kötelezettségeket is áttekintették a találkozón, amelyeket a három ország vezetői az augusztusi Camp David-i csúcstalálkozójukon fogadtak el.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Japán kollégája, Akiba Takeo elmondta, hogy Észak-Korea illegális kibertevékenysége újabban komoly kihívást jelent, és hozzátette, hogy Phenjan ezzel a kibertevékenységgel teremti meg a forrást elszigetelt országa nukleáris rakétafejlesztési programjához.

Phenjan korábban tagadta, hogy köze lenne hackertevékenységhez vagy kibertámadásokhoz.

Sullivan hangsúlyozta, hogy országaik továbbra is kiállnak a Tajvani-szoros békéje és stabilitása mellett, valamint a Kelet- és Dél-kínai-tengeren való szabad hajózás biztosításáért.

Az észak-koreai állami média szombaton arról adott hírt, hogy Phenjan hamarosan újabb kémműholdakat indít, és hangsúlyozta, hogy országa védelme érdekében éppen annyi joga van az űripari fejlesztésekhez, mint más országoknak.

Sullivan szerint azonban az észak-koreai műholdak indításához ballisztikus rakétatechnológiát használnak, amely sérti az ENSZ határozatait.

(MTI)