Ugrás a cikkhez
Reklám

Az ausztrál szövetségi kormány törvénymódosítást kezdeményez a náci karlendítés betiltásáról is, miután júniusban már betiltotta az ilyen jelképek és kellékek közszemlére tételét és árusítását - jelentette be kedden Mark Dreyfus szövetségi főügyész.Illusztráció: üdvözlet egy bécsi ház ablakából (fotó: APA/Daniel Weber/APA/Robert Jaeger)

A szövetségi parlament elé a terrorizmusellenes törvényhez szerdán beterjesztendő módosítási javaslat alapján a nemzetiszocialista karlendítés bűncselekménynek fog minősülni az országban.

A főügyész saját honlapján közzétett nyilatkozatában azt mondta: ez az intézkedés egyértelművé teszi, hogy "Ausztráliában nincs helyük azoknak, akik dicsőítik a gyűlöletet". "Ausztráliában egyáltalán nincs helye a gyűlöletnek, az erőszaknak és az antiszemitizmusnak" - tette hozzá Dreyfus.

"A törvénymódosítási javaslat egyértelműen jelzi, hogy Ausztráliában nincs helyük olyan cselekedeteknek és szimbólumoknak, amelyek a terrorizmus és a holokauszt szörnyűségeit dicsőítik" - olvasható a közleményeben.

Az ausztrál szövetségi kormány júniusban betiltotta a nemzetiszocialista jelképek és kellékek közszemlére tételét és árusítását. A tisztelgés tilalma nem szerepelt abban a törvénymódosításban, mert ezt akkor az államok és területek belátására bízták.

Októberben Sydneyben letartóztattak három férfit, és eljárást indítottak ellenük, mert karlendítéssel tisztelegtek egymásnak a Zsidó Múzeum előtt.

(MTI nyomán)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából