Nehéz, elbocsátásokkal és cégbezárásokkal terhelt évet jósol a német fém és villamosipari ágazatban a Gesamtmetall munkaadói szövetség elnöke.

Stefan Wolf a Reutlinger General-Anzeiger című lapnak elmondta: "azt látjuk, hogy a tagvállalatoknál idén ugrásszerűen megnőtt a rövidtávú munkavégzésre vonatkozó kérelmek száma. Arra számítok, hogy a vállalatok 2024-ben létszámcsökkentést hajtanak végre". Véleménye szerint a fém- és villamosiparban a fizetésképtelenségek száma is emelkedni fog.

"Ez a nagyobb és kisebb cégeket egyaránt érintő strukturális kérdés" - mondta Wolf. Azok, akik nem készültek fel az átalakulásra, nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Wolf a munkavállalókat is béremelési igényeik visszafogására intette. A legutóbbi, 2024 októberéig érvényes megállapodás magas volt, de az ágazat helyzete nem alakult olyan kedvezően, mint azt remélték. "A jövőben a fém- és villamosenergia-iparban vissza kell majd fogni a béremeléseket" - mondta.

A Gesamtmetall munkaadói szövetség elnöke szerint ez azért is probléma, mert más ágazatokkal összehasonlítva a fémipari dolgozók nagyon jól keresnek. Azonban sok olyan ágazat van, ahol a bérek nem olyan magasak, mint például az ápolás, az oktatás és az egészségügy területén.

(MTI)