Ugrás a cikkhez

Erős robbanást lehetett hallani Ankara belvárosában a török parlament és a belügyminisztérium közelében vasárnap - jelentették török médiaforrások vasárnap.

A török belügyminisztérium közlése szerint két öngyilkos terrorista támadta meg a tárca épületét, az egyiket ártalmatlanították, de a másik felrobbantotta magát.

#Ankara

İçişleri Bakanlığı’na yapılan saldırı anı 👇 pic.twitter.com/WysRzO9lqV

— Sertac Aksan (@AksanSertac) October 1, 2023

A török parlament a nyári szünetet követően vasárnap kezdi meg őszi plenáris ülésszakát.

Az AFP török médiaforrásokra hivatkozva azt írja, hogy lövések is eldördültek a kormányzati negyed közelében.

Frissítés: Két rendőr megsérült

Két rendőr könnyebben megsérült a belügyminisztérium bejárata közelében végrehajtott támadásban - közölte Ali Yerlikaya török belügyminiszter az X közösségi platformon.

A televíziós felvételeken különleges bombakereső egységeket lehetett látni, amint egy, a parlament és a minisztériumok közelében parkoló gépkocsit vizsgálnak át, amelynek közelében egy rakétavető feküdt az úttesten.

Bu Fotoğrafı Aydınlatıp Arkasındaki OEVLATLARININ"da aydınlatılıp İDAM edilmeleri gerekiyor

Emniyet Genel Müdürlüğü/Kapatılsın/Terörist/Ayakkabı/Suriye"ye/Soylu/Devletimizin/Türkiyem/Bakanım/#Ankara / #patlama / #SONDAKİKA/TBMM pic.twitter.com/E9mOs657VV

— ☾A☾A•BEY (@Caca_Beyinizzz) October 1, 2023

Egyelőre nem közöltek további információt az elkövetőkről, de az elmúlt években kurd és szélsőbaloldali csoportok, valamint az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet tagjai is követtek el halálos terrortámadásokat Törökországban.

Ankara'daki terör saldırısında Türk Polisi tarafından imha edilen terörist. pic.twitter.com/O53D1eDJZH

— EHA MEDYA (@eha_medya) October 1, 2023

2. frissítés: Az antifák kurd elvtársai követték el a merényletet

A Törökországban terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető Halhatatlanok Zászlóalja nevű fegyveres csoport állhat a vasárnapi ankarai robbantás mögött.

A Kurdisztáni Munkáspárthoz közeli ANF hírügynökség a PKK közleményére hivatkozva tudatta, hogy az akciót válasznak szánták Törökország kurd térségekben folytatott tevékenységére.

Ali Yerlikaya török belügyminiszter beszámolója szerint a reggeli órákban egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a belügyminisztérium épülete előtt, társát agyonlőtték. A robbantást követő lövöldözésben két rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett.

Recep Tayyip Erdogan török elnök "a terrorizmus utolsó rúgkapálásáról" beszélt a parlamentben. Hangsúlyozta, hogy "a gazemberek" nem érték el és sosem fogják elérni céljaikat. Kiemelte azt is, hogy a terrorizmus kérdését Törökországon belül nagyrészt már megoldották, de továbbra is védeni kell az ország déli - Szíriával és Irakkal közös - határtérségeit.

A merényletet szimbolikus jelentőséggel bíró napon követték el. Vasárnap ült össze ismét a török parlament a nyári szünetet követően, megkezdve őszi ülésszakát.

Ez volt az első robbantásos merénylet Ankarában 2016 óta. Egy magas beosztású rendőrtiszt közlése szerint a terroristák a fővárostól 260 kilométerre délkeletre fekvő Kayseriben rabolták el a támadásra használt kisteherautót, amelynek vezetőjét megölték.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az X közösségi platformon tett bejegyzésében szolidaritásáról biztosította Ankarát a terrorizmussal szembeni harcban.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából