Szinte teljesen elhagyták szombatig a jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó, örmény többségű Hegyi-Karabah területét örmény lakói, akik anyaországukba távoztak - közölte szombaton Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.

Hivatalos adatok szerint mintegy 120 ezer örmény élt az enklávéban a szakadár "köztársaság" hét elején bejelentett feloszlatása előtt, és úgy tűnik, Azerbajdzsán "maradásra vonatkozó felhívásai" nem jártak eredménnyel.



Örmény kislány várja az indulást Sztepanakertben (kép: Hasmik Khchatryan/AFP/Getty)

"Legfeljebb néhány száz köztisztviselő, segélymunkás, önkéntes és speciális igényű ember maradt, akik szintén távozni készülnek" - írta Artak Beglarján volt karabahi jogvédő ombudsman az X közösségi médiaplatformon, hozzátéve, hogy az információ "nem hivatalos".

Az ENSZ bejelentette, hogy a hétvégén missziót küld Hegyi-Karabahba a humanitárius szükségletek felmérésére, annak ellenére, hogy a szervezetnek "mintegy harminc éve" nincs bejárása a térségbe.

Csütörtökön az enklávé hatóságai elrendelték "minden kormányzati intézmény (...) 2024. január 1-jével történő feloszlatását", jelezve a több mint három évtizede önhatalmúlag kikiáltott "Hegyi-karabahi Köztársaság" fennállásának végét.



Menekültek kocsisora a Lachin-folyosón (kép: Maxar Technologies/AP)

Néhány nap alatt a 120 ezer hivatalos lakos több mint 80 százaléka elhagyta otthonát a megtorlástól való félelem miatt, és elégette a holmiját, mielőtt csatlakozott volna a menekültek oszlopához.

Ez a túlnyomórészt keresztény régió, amely a Szovjetunió felbomlásakor vált el a muzulmán többségű Azerbajdzsántól, több mint három évtizedig állt szemben Bakuval, amellyel több háborút vívott 1988 és 1994 között, valamint 2020 őszén.

Frissítés: Őrizetbe vették a Hegyi-karabahi Köztársaság külügyminiszterét

Őrizetbe vették David Babajánt, a Hegyi-karabahi Köztársaság külügyminiszterét, a volt szakadár terület elnökének tanácsadóját - jelentette be szombaton az azerbajdzsáni főügyészség.

A tájékoztatás szerint "szeptember 29-én David Babajánt, az Azerbajdzsáni Köztársaság bűnüldöző szervei őrizetbe vették és átadták a nyomozóhatóságnak".

A főügyészség arról számolt be, hogy Babaján ellen az azerbajdzsáni büntető törvénykönyv több cikkelye, többek között "agressziós háború tervezése, előkészítése, kirobbantása és viselése" miatt vádat emeltek.

2. frissítés: Örményország segítséget kért az EU-tól a menekültek ellátására

Örményország segítséget kért az Európai Uniótól a Hegyi-Karabahból érkező menekültek ellátására, akik azután hagyták el otthonukat, hogy Azerbajdzsán a múlt héten visszavette az ellenőrzést a területébe ékelődött, többségében örmény keresztények lakta szakadár terület felett - közölte az olasz miniszterelnök hivatala szombaton.

Amióta a múlt héten Baku "terrorellenes" hadműveletben visszafoglalta Hegyi-Karabahot, több mint százezer menekült érkezett onnan Örményországba - közölte péntek este az ENSZ Menekültügyi Főbiztosága (UNHCR). A terület örmény lakossága hivatalos adatok szerint nagyjából 120 ezer.

Örményország ideiglenes menedékhelyeket és orvosi berendezéseket kért az Európai Uniótól - áll az olasz miniszterelnök hivatalának közleményében, amely hozzátette, hogy Róma a térség helyzetének stabilizálásán munkálkodik.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk:

- Több mint 84 ezer örmény menekült el eddig Hegyi-Karabahból - többtucatnyi halálos áldozata van a hétfői robbanásnak

- Az elnök aláírta: jövőre megszűnik a Hegyi-Karabahi Köztársaság

- Ennyit ért az orosz védnökség: Hegyi-Karabahnak egy nap alatt harangoztak