Ugrás a cikkhez

Észak-Korea módosította alkotmányát, és ennek köszönhetően már az alaptörvény is lehetővé teszi, hogy az ország folyamatosan fejlessze atomarzenálját - jelentette be az országot vezető Kim Dzsong Un, akit a KCNA állami hírügynökség idézett csütörtökön.

A parlament egyhangúlag szavazta meg a módosítást.

Kim Dzsong Un a voksolás előtti felszólalásában hangoztatta, hogy a nukleáris fegyverkezési program "biztosítja a jogot Észak-Korea számára a létezéshez és a fejlődéshez", továbbá elrettentő szerepet betöltve "hozzájárul a térség és a világ békéjének megóvásához".

A módosítás azt is lehetővé teszi, hogy Phenjan "gyorsan magasabb szintre fejlessze atomfegyvereit" - tette hozzá, sürgetve egyúttal a program felgyorsítását.

Kim Dzsong Un - aki nemrégiben Oroszországban járt - új hidegháborúról beszélt, és kijelentette, hogy Észak-Koreának nagyobb szerepet kell játszania a nemzetközi koalícióépítésben azon országok oldalán, amelyek "az Egyesült Államok és a Nyugat hegemóniára törése ellen lépnek fel". Azzal vádolta Washingtont, hogy Japánnal és Dél-Koreával egy "ázsiai NATO" létrehozásán fáradozik, háborúval és agresszióval fenyegetve a térséget.

Észak-Koreának ENSZ-határozatok tiltják a ballisztikus rakéták fejlesztését, amelyek nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek. A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt, ennek ellenére csak tavaly rekordszámú, több mint 70 rakétakísérletet hajtott végre.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából