Ugrás a cikkhez

Százak tiltakoztak hétfőn az árvíz sújtotta kelet-líbiai Dernában a hatóságok felelősségre vonását követelve.

Lakosok százai gyűltek össze a nagymecset előtt, és követelték a kelet-líbiai hatóságoknak, a tobruki parlementnek és az azt elnöklő Agila Szálehnek a lemondását - jelentették az AFP francia hírügynökség tudósítói a helyszínről.

"A nép a parlament bukását akarja!", "Agila Száleh Allah ellensége!", "A mártírok vére nem hiába hullott!", illetve "A tolvajokat vagy árulókat fel kell akasztani!"- skandálták a tüntetők.

A "Derna lakosai" nevében a tüntetésen felolvasott közleményben a tüntetők gyors vizsgálatot és a katasztrófa felelősei elleni jogi lépéseket követeltek.

A közleményben ENSZ-iroda létrehozását követelik Dernában a város újjáépítése és az érintett lakosok kárpótlása érdekében.

A közlemény követeli továbbá, hogy oszlassák fel a jelenlegi városi tanácsot, és indítsanak vizsgálatot a város korábbi költségvetése ügyében.

A Daniel vihar következtében a múlt vasárnap a tengerparti városban leomlott két védőgát, és szökőárnak is beillő árhullám árasztotta el a százezer lakosú település közepén húzódó völgyet, amely mindent elsodort, amit csak az útjában talált.

A természeti katasztrófában a legfrissebb adatok szerint 11 ezer ember halt meg.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából