Ugrás a cikkhez
Reklám

Történelmi rekordnak számító, 27 milliárd eurós (10 260 milliárd forint) exportteljesítményt ért el 2022-ben a francia hadiipar - derült ki a védelmi minisztérium jelentéséből.

A La Tribune napilapban megjelent minisztériumi jelentésből kiderül, hogy az előző év 11,7 milliárd eurós (4851 milliárd forint) exportjának több mint kétszeresét produkáló eredményben komoly szerepet játszott az Egyesült Arab Emírségekkel kötött, 80 darab Rafale vadászrepülőgép eladásáról szóló, 16 milliárd eurós (6112 milliárd forint) szerződés.

Az eredmény tételei között található még egy-egy egyiptomi és horvát repülőgépbeszerzés valamint további hat-hat Rafale eladása Indonéziának és Görögországnak, miután Görögország már 2021-ben is rendelt ilyen vadászgépeket.

A Rafale sikerét jellemzi, hogy tavaly júliusban India is újabb 26, ezúttal haditengerészeti változat beszerzéséről kötött elvi megállapodást, amivel tovább erősítené a már 36 Rafale-t használó légierejét. A szerződés a két ország következő kormányközi egyeztetésekor válhat véglegessé.

További eredménye volt a 2022-es évnek három védelmi fregatt eladása Görögországnak, valamint két megfigyelőműhold eladása Lengyelországnak, amelyről decemberben kötöttek szerződést.

A 2022-es év megrendeléseinek részarányát tekintve a közel- és közép-keleti országok állnak az első helyen 64 százalékkal, megelőzve a 23 százalékot képviselő Európát és a 8 százalékot képviselő Ázsiát.

Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter a jelentéseket úgy kommentálta, hogy a megrendelések gerincét adó és komoly nemzetközi elismerésnek örvendő Rafale-on kívül az egyéb francia hadiipari termékek, így a rakéták, a fregattok, a tengeralattjárók, a helikopterek, a radarok, valamint a műholdak és a tüzérségi eszközök is magas minőséget képviselnek.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából