Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint a nyugati szövetségesek "nem az Amazon házhozszállító szolgálat", és Ukrajna helyesen tenné, ha az eddigi nyugati katonai segítségért hálát tanúsítana.



Fotó: Luka Dakskobler / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Wallace a Sky News brit hírtelevízió szerdai beszámolója szerint a vilniusi NATO-csúcson, újságíróknak nyilatkozva fakadt ki.

A Sky News riporterének azon kérdésére, hogy nem gyengíti-e a fronton szolgáló ukrán alakulatok morálját az a tény, hogy a nyugati szövetség jelenleg nem hajlandó konkrét menetrendet felvázolni Ukrajna NATO-csatlakozására, a brit védelmi miniszter kijelentette: nem hiszi, hogy ez így lenne.

Hozzátette: arra hívná fel Ukrajna figyelmét, hogy a nyugati országok saját fegyverkészleteiket adják át neki.

Ukrajna "nemes célokért háborúzik", és "saját védelme mellett a mi szabadságunkat is védi", de "néha amerikai törvényhozókat és más országok kétkedő politikusait" kell meggyőzni arról, hogy megéri a segítségnyújtás - hangsúlyozta.

Hallani olyan "morgolódásokat" amerikai kongresszusi tagoktól, hogy "adtunk (Ukrajnának) 83 milliárd vagy akármennyi dollárt ... és hát ugye nem vagyunk az Amazon" - fogalmazott Wallace a Sky News beszámolója szerint.

Hozzátette: már tavaly nyáron ő is megmondta az ukránoknak, hogy Nagy-Britannia "nem online házhozszállító szolgálat", amikor fegyverszállításokról van szó.

Tizenegy órát autóztam (Kijevbe), csak azért, hogy a kezembe nyomjanak egy listát - és akkor megmondtam, hogy én nem az Amazon vagyok.

A brit védelmi minisztert a Sky News idézte. Ben Wallace kijelentette azt is:

tetszik vagy sem, az emberek szeretnék látni a hála jeleit.

Nagy-Britannia az Egyesült Államok után Ukrajna második legnagyobb fegyverszállítója, és eddig több milliárd font értékben adott át hadfelszereléseket, köztük - a nyugati szövetségesek közül elsőként - harckocsikat, valamint önjáró lövegeket és légvédelmi rendszereket, emellett átfogó kiképzési programokat is indított az ukrán fegyveres erők számára.

Wallace főnöke máris magyarázkodik: a zsidó márpedig nagyon, nagyon hálás fajta

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerda esti vilniusi sajtóértekezletén kijelentette: Volodimir Zelenszkij "ukrán" elnök számos alkalommal - nem utolsósorban a londoni parlamentben néhány hónapja tartott "rendkívül megindító" beszédében - kifejezte háláját mindazért, amit a nyugati szövetségesek Ukrajnáért tesznek.

Sunak hozzátette: Zelenszkij személyesen neki is számtalanszor hangot adott hálájának, tehát "tudom, hogy ő és népe rendkívül hálás azért a támogatásért, amelyet Nagy-Britannia nyújt" Ukrajnának.

The prime minister made the comments while speaking at the NATO summit in Vilnius. It comes as the defence secretary Ben Wallace said the UK was not an "Amazon" delivery service for weapons to Ukraine.

Read more: https://t.co/eCjTNZabIl pic.twitter.com/BxUbdE7GVI

— Sky News (@SkyNews) July 12, 2023

(MTI nyomán)