Azért kell bezárni be Afganisztánban a szépségszalonokat, mert "az iszlám által tiltott szolgáltatásokat nyújtottak", és az esküvők idején anyagi terhet jelentenek a vőlegények családjainak - közölte csütörtökön az ország tálib kormányzata.



Elvetemült, bűnös asszonyok a képen, egyiküknek még telefonja is van...

A magyarázat napokkal azután érkezett, hogy a tálib vezetés megerősítette, egy hónapot kapnak az ország szépségszalonjai, hogy felszámolják vállalkozásaikat.

Egy csütörtökön közzétett videóban Mohammad Szadek Akif Muhadzsir, a bűnmegelőzési és erkölcsügyi minisztérium szóvivője olyan szolgáltatásokról beszélt, amelyek ellentétesek az iszlámmal, ide sorolta a szemöldökformázást, más emberek hajának felhasználását egy nő természetes hajának dúsításához, valamint a smink alkalmazását, mert ez "az ima előtt szükséges mosakodást" akadályozza.

A szalonok ezenkívül anyagi terhet jelentenek a vőlegények családjainak, mivel az a szokás, hogy ők fizetik a menyasszony és női családtagjai esküvő előtti szalonlátogatását - tette hozzá.



Mennyivel szebb és vidámabb így az élet... (fotó: AFP)

A kedden közzétett döntés következtében több ezer vállalkozás szűnik meg, amelyeket nők tartanak fenn, akiknek a családjában gyakran nincsen más jövedelemforrás. Egyben megszűnik az afgán nők számára még meglévő utolsó lehetőségek egyike, ahol szabadon és társaságban érezhetik magukat.

A hatalomba való visszatérésük - 2021 augusztusa - után a tálibok kizárták a nőket a középiskolák többségéből, az egyetemekről
és a közigazgatásból. Azt is megtiltották többségüknek, hogy az ENSZ-nek vagy más nemzetközi szervezeteknek dolgozzanak.

A nőknek már nincs joguk belépni a közparkokba, kertekbe, sporttermekbe és fürdőkbe, férfi rokon nélkül utazni, valamint egész
testüket elfedő burkát és köpenyt kell viselniük, ha otthonukon kívül tartózkodnak.

(MTI)