Ugrás a cikkhez

A Frankfurter Allgemeine Zeitung konzervatív német lap egyik kommentárjában arra hívja fel a figyelmet, hogy Ukrajnának nagyon óvatosnak kell lennie, az ország semmiképpen "nem vállalhat közösséget" az orosz civil célpontok elleni támadásokkal. (Miközben pont ők követik el ezeket - a szerk.) Ezeket Kijev semmilyen módon nem helyeselheti, hiszen a hadijog tiltja az ilyen jellegű csapásokat: civil létesítmények soha, semmilyen körülmények közt nem vehetők célba egy ellenséges ország területén, még akkor sem, ha a saját polgári lakosság megvédése a cél.

Az írás arra válaszul született, hogy az ukrán elnöki tanácsadó, Mihajlo Podoljak szavaiból kiviláglott, az efféle akciók nemhogy nincsenek ellenükre, hanem még továbbiakra is kell készülni.

Ukrajna a figyelmeztetés szerint mindezzel azt rizikózza, hogy a szinte egységes nemzetközi szolidaritás enyhülni fog irányába. Ezért Kijev még látszólag sem szegheti meg a jogot, különben eszközt ad az oroszok kezébe a terror igazolására. Ukrajna szövetségeseinek egy része ráadásul csak jobb híján az, így változó széljárásnál akár irányt is válthatnak.

(Mandiner nyomán)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából