Az amerikai védelmi minisztérium vasárnap elítélte a kínai hadsereg "egyre kockázatosabb" akcióit Ázsiában, miután az elmúlt napokban két incidens is történt a két ország hadereje között.

"Továbbra is aggódunk a Népi Felszabadító Hadsereg egyre kockázatosabb és kényszerítő jellegű tevékenysége miatt a térségben, beleértve az elmúlt napokat is" - mondta Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője, aki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel együtt vesz részt Szingapúrban egy biztonsági konferencián.

A nyilatkozatok azután hangzottak el, hogy az elmúlt tíz napban két incidens is történt, amelyekben amerikai és kínai fegyveres erők vettek részt a Tajvani-szorosban és a Dél-kínai-tengeren.

Szombaton az amerikai haditengerészet azzal vádolt meg egy kínai hajót, hogy "veszélyesen" hajózott az egyik rombolója körül, amikor az a Tajvani-szoroson áthaladt együtt egy kanadai hajóval.

Kína nem említette az incidenst, de azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és Kanadát, hogy "szándékosan bajt okoznak a Tajvani-szorosban".

Korábban Washington egy kínai vadászpilótát azzal vádolt, hogy május 26-án "indokolatlan agresszív manővert" hajtott végre egy, a Dél-kínai-tenger felett repülő amerikai felderítő repülőgép közelében. Peking ezzel szemben azt vetette Washington szemére, hogy az amerikai gép "szándékosan hatolt be" egy kínai gyakorlótérre, "hogy (felderítő) műveleteket hajtson végre".

(MTI)