Ugrás a cikkhez
Reklám

Ukrajna szövetségesei által gyártott alkatrészeket találtak az iráni gyártmányú, Shahed fantázianevű drónokban, amelyeket az orosz erők arra használnának, hogy halálos támadásokat indítsanak a harctértől távol eső ukrán városok ellen – közölte Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára.

Danyilov elmondta, hogy Ukrajna szétszerelte a Shahed drónokat, és „olyan alkatrészeket talált ott, amelyeket sem Iránban, sem Oroszországban nem gyártanak”.

Danilov felvetette, hogy ezeket az alkatrészeket – anélkül, hogy bővebben kifejtette volna, honnan származnak, vagy mik azok – Oroszországnak szállíthatták Ukrajna teljes körű lerohanása előtt, mivel a drónokat többnyire 2019 és 2021 között gyártották.

A tisztviselő azonban hangsúlyozta, hogy mindenképpen meg kell vizsgálni, a szankciók ellenére hogyan kerülhettek Oroszországba vagy Iránba olyan nyugati alkatrészek, melyeket felhasználva az orosz drónokat mobilizálhatták.

A brit székhelyű Conflict Armament Research (CAR) elemzése szerint az Irán által Oroszországnak eladott Shahedeket német technológián alapuló motor hajtja, amihez Irán illegális úton juthatott hozzá, írja az Index.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából