Irán több Perzsa (Arab)-öböl menti és távolabbi országgal haditengerészeti szövetség létrehozását tervezi - közölte az iráni haditengerészet parancsnoka szombaton helyi médiajelentések szerint.

"A régió országai tudatosították, hogy csak az együttműködés útján teremthető meg a biztonság a térségben" - jelentette ki Sahram Iráni.

A teheráni bejelentés szerint Irán mellett Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Omán, Irak és India alkotnák a tervezett szövetséget. Nevezett országok még nem erősítették meg részvételüket.

"Hamarosan tanúi lehetünk, hogy térségünk megszabadul az ott jogosulatlanul jelen levő erőktől" - mondta Sahram Iráni, hozzátéve: a térség népeinek kulcsszerepük lesz biztonságuk megvédésében saját erőik révén.

A tervezett szövetség formájáról egyelőre nem közöltek információkat.

Az Egyesült Államoknak - Irán ősellenségének - jelentős a haditengerészeti jelenléte a Perzsa-öbölben. Az amerikai 5. flotta hajói bahreini bázisukról rendszeresen járőröznek az öböl vizein, fegyverszállítások után kutatva ellenőrzik a nemzetközi vizeken közlekedő hajókat.

Irán kínai közvetítéssel márciusban rendezte hét éve húzódó konfliktusát az öböl túlpartján fekvő Szaúd-Arábiával, mely a régió stabilitása és a gazdasági kooperáció érdekében egyezett meg addigi térségbeli fő ellenlábasával. Teherán és Rijád közeledése megnehezítette az Irán diplomáciai elszigetelésére irányuló izraeli törekvéseket.

(MTI)