Ugrás a cikkhez
Reklám

Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok Légierő Akadémiájának diplomaosztó ünnepségén kijelentette, hogy Svédország a lehető leghamarabb csatlakozni fog a NATO-hoz. Biden annak ellenére bizakodó a kérdésben, hogy Törökország és Magyarország is lassítja az ország csatlakozását a katonai szövetséghez – írja az al-Dzsazíra.



Ez már a nagy ígéret után történt (fotó: Brendan Smialowski / AFP)

Biden beszédében méltatta a NATO egységét.

– A NATO energikusabb és egységesebb, mint évtizedek óta bármikor. Most még erősebb, hogy legújabb szövetségesünk, Finnország, és hamarosan Svédország is a lehető leghamarabb csatlakozik a szövetséghez. Ez meg fog történni. Megígérem – fogalmazott.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pár napja már sürgette Törökországot, hogy hagyja jóvá Svédország csatlakozását a katonai szövetséghez.

„Az Egyesült Államok szempontjából itt az ideje, hogy véglegesítsük Svédország csatlakozását” – mondta az amerikai külügyminiszter kedden újságíróknak az észak-svédországi Lulea városában. Blinken szerint Svédország NATO-csatlakozása már a júliusban, Vilniusban tartandó NATO-csúcstalálkozó előtt lezárul.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfókon is megerősítette, hogy a kormánypárt kihelyezett frakcióülésén érdemi vita volt Svédország NATO-csatlakozásáról, ezért nem került még mindig az Országgyűlés elé a kérdés. Gulyás nem tartja elképzelhetőnek, hogy Magyarország végül ne támogassa a svéd NATO-tagságot. A miniszter újra arról beszélt, hogy el kell oszlatni a kétségeket, és bizalmat kell építeni. A pontos dátummal kapcsolatban nem akart találgatásokba bocsátkozni.

Ígérni könnyű, menni már nehezebb

Joe Biden, aki az Egyesült Államok történelmének legidősebb elnöke a maga 80 évével, Coloradóban, az amerikai légierő akadémiáján adott át okleveleket az egyetem diplomaosztóján, amikor a képek tanúsága szerint megbotlott és elesett. Ketten is a segítségére siettek, nekik sikerült talpra állítani az amerikai elnököt.

Mint azt a BBC beszámolója is írja, Biden körülbelül másfél órát állhatott, hogy kezet foghasson a 921 végzős kadét mindegyikével.

A Fehér Ház sajtóközleményében arról írt, hogy Biden a súgógépének alátámasztására használt homokzsákok egyikében botlott meg, amelyre feltápászkodása után rá is mutatott mint a probléma felelősére. A Fehér Ház sajtótitkára, Karine Jean-Pierre azt mondta, hogy Biden „tökéletesen jól érzi magát”, és „nagy mosollyal” szállt fel a gépre.

Nem egyedi eset, hogy az amerikai elnök megbotlik és elesik, korábban már meggyűlt a baja a lépcsővel, de volt, hogy azután esett el, hogy megállt a biciklijével.

(Index nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából