Ugrás a cikkhez
Reklám

Rendőrökre támadtak szélsőbaloldali tüntetők Németországban több városban szerda este rögtönzött demonstrációkon, amelyeket egy szélsőbaloldali aktivistára kirótt börtönbüntetés miatt tartottak.



Fotó: newsingermany.com

Az elítélt Lina E. - akinek teljes nevét a személyiségi jogok védelméről rendelkező jogszabályok miatt nem használják a német közszolgálati médiában - (de amúgy Engel, azaz angyal... - a szerk.) mellett számos nagyvárosban tartottak szolidaritási tüntetéseket. Természetesen több is zavargásba torkollt.



Fotó: Bernd von Jutrczenka/Sebastian Willnow/dpa

Brémában palackokkal és kövekkel dobálták meg a rendőröket, Lipcsében pirotechnikai eszközökkel is, és barikádokat is emeltek. Három rendőr megsebesült. Kölnben két rendőr sebesült meg az összecsapásokban. A német szélsőbaloldali szubkultúra jelképes alakjai között számon tartott nő mellett a többi között Berlinben és Hamburgban is tüntettek.

A laza szerveződésű mozgalom szombatra nagyszabású demonstrációt szervez Lipcsében. Külföldről is várnak tüntetőket. Az "X. nap" (Tag X) nevű megmozdulással "az antifasizmus kriminalizációja" (értsd: annak enyhe megbüntetése, hogy életveszélyes sérüléseket okozva támadnak emberekre - a szerk.) ellen kívánnak tiltakozni.



Fotó: Sebastian Willnow/dpa

A Szászország tartományi nagyváros rendőrsége az utóbbi évek legnagyobb szabású műveletére készül, péntektől vasárnapig más tartományokból és a szövetségi rendőrségtől érkező egységek támogatásával igyekeznek megakadályozni a tüntetésre szólító felhívások alapján valószínűsített erőszakos akciókat.



Fotó: Miguel Villagran/Getty Images

Lina "E."-t a szászországi tartományi felsőbíróság öt év három hónap szabadságvesztésre ítélte a 2018-2020-as időszakban az általa és három vádlott társa által "neonácinak tekintett emberek" ellen egyebek között paprikaspray és botok használatával végrehajtott támadások miatt. A Szászországban és a szomszédos Türingia tartományban elkövetett bűncselekményekben 13 ember sebesült meg. A drezdai bíróság ítélete nem jogerős.

Lina E. 2020 óta előzetes letartóztatásban volt, büntetése nagy részét így már letöltötte. A hátralévő időszak letöltését jogerős ítélet kihirdetéséig felfüggesztették, és a 28 éves nőt egy sor korlátozó szabály mellett szabadlábra helyezték. Így például hetente kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen, csak hatósági engedéllyel változtathat lakóhelyet, útlevelét és személyi igazolványát pedig letétbe kell helyeznie a rendőrségénél. Társait két év öt hónap és három év három hónap közötti szabadságvesztésre ítélték.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából