Svédországnak mihamarabb, még a NATO júliusi, Vilniusba tervezett csúcstalálkozója előtt az észak-atlanti szövetség tagjává kell válnia - jelentette ki szerdán Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter.

"Semmilyen indok sincsen arra, hogy visszatartsák Svédországot" - hangsúlyozta a tárcavezető a NATO-külügyminiszterek kétnapos oslói megbeszélése előtt.

Felszólította egyben Magyarországot és Törökországot, hogy teljesítsék a ratifikációs eljárást, hogy Svédország is a NATO tagja lehessen.

Svédország és Finnország egy éve nyújtotta be csatlakozási kérelmét az észak-atlanti katonai szövetséghez, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Finnország a múlt hónapban lett a NATO teljes jogú tagja, a svéd csatlakozást Törökország és Magyarország viszont még nem ratifikálta.

Mindemellett Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter nem lesz jelen az oslói tanácskozáson.

Huitfeldt beszélt arról is, hogy a NATO nem fog beleszólást engedni Oroszországnak Ukrajna esetleges csatlakozásába az észak-atlanti szövetségbe.

"Ukrajna és a NATO-szövetségesek dolga eldönteni, hogy Ukrajna mikor válhat a NATO tagjává" - hangoztatta a norvég diplomácia vezetője.

(MTI)