Ugrás a cikkhez
Reklám

Pakisztánban megöltek egy katonát a járványos gyermekbénulás elleni kampány során, egy társát pedig megsebesítették fegyveres támadók - közölte a helyi rendőrség szerdán.

Az incidens Pakisztán északnyugati részén, a forrongó Hiber-Pakhtunkva tartományban történt, ahol jelenleg egy állami oltási kampány keretében mintegy 100 ezer egészségügyi segítő házról házra jár a vakcinákkal.

Az oltási kampányokat nagyban hátráltatja, hogy a szélsőségesek azt a tévhitet terjesztik, a vakcina meddőséget okoz az immunizált gyerekeknél. Januárban például az oltási kampány biztosítását végző öt rendőr sebesült meg, amikor fegyveresek támadtak rájuk.

A pakisztáni egészségügyi minisztérium szerint 2012 óta több mint 60 ember vesztette életét hasonló támadásokban.

Pakisztán azon kevés országok egyike, ahol a járványos gyermekbénulás még elő-előfordul. Bár 2021-ben mindössze egyetlen esetet jelentettek a dél-ázsiai országból, tavaly ismét emelkedni kezdett a fertőzöttek száma.

A járványos gyermekbénulás egy vírusos megbetegedés, amely a központi idegrendszert támadja meg. A múltban a gyermekhalálozások, az akut lebénulás és az egész életen át tartó rokkantság egyik fő okozója volt.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából