Belgiumban a rendőrség őrizetbe vett nyolc embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy terrortámadásokat terveltek ki - közölte a szövetségi ügyészség kedden.

A merényletek meghiúsítását célzó hatósági művelet részeként az antwerpeni és a brüsszeli rendőrség házkutatásokat tartott a két nagyváros különböző kerületeiben hétfő este. A razziák során nem találtak fegyvereket vagy robbanóanyagokat.

Az őrizetbe vettek közül öten brüsszeli, hárman pedig antwerpeni lakosok, közülük néhányat szélsőséges iszlamistaként tart számon a rendőrség.

Az ügyészség szerint ismert köztük a kapcsolat, azonban "további nyomozásra van szükség az összefüggések kiderítésére".

A belga szövetségi ügyészség közleményében az áll, hogy "a kitervelt támadás célpontját még nem sikerült meghatározniuk" a hatóságoknak.

Az RTBF közszolgálati csatorna megkeresésére a terrorfenyegetéseket elemző belga központ jelezte, hogy egyelőre nincs szükség a jelenleg "közepes fokú" terrorfenyegetettségi szint emelésére az országban. A központ mindazonáltal továbbra is szoros figyelemmel kíséri a helyzet alakulását.

Múlt pénteken az országos rendőrfőkapitány az RTBF-nek adott nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy hét évvel az országot megrázó merényletsorozatok után sem szűnt meg a terrorfenyegetettség Belgiumban. A belga terrorelhárító egység jelenleg több mint 700 potenciális terroristát tart megfigyelés alatt. Közülük 624-en dzsihadisták, 64-et jobboldali, 14-et pedig baloldali szélsőségesként tartanak nyilván.

(MTI)