Ugrás a cikkhez
Reklám

Hszi Csin-ping kínai elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg telefonbeszélgetést folytatott kölcsönös érdeklődésre számot tartó témákról, köztük a Szaúd-Arábia és Irán közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításának folytatásáról - jelentette a CCTV kínai állami televízió kedden.

A beszámolók szerint mindkét részről méltatták a két ország stratégiai együttműködésének fontosságát.

Hszi elmondta, hogy a jövőben kölcsönösen támogatni fogják egymás alapvető céljait, és még több erőfeszítést tesznek a béke és stabilitás biztosítására a Közel-Keleten.

A két ország tavaly decemberben stratégiai partnerségi és egyetértési megállapodást is kötött, a héten pedig a szaúdi Aramco egy több milliárd dollár értékű olajfinomító megépítéséről állapodott meg kínai cégekkel.

Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös, aki egyben Szaúd-Arábia miniszterelnöke is, méltatta Irán és a szaúdi királyság közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításáért tett kínai erőfeszítéseket - közölte az SPA szaúdi állami hírügynökség.

A kínai elnök közreműködésének eredményeként március elején Kína, Szaúd-Arábia és Irán Pekingben háromoldalú nyilatkozatban tudatta a világgal: Rijád és Teherán helyreállítja diplomáciai kapcsolatait, és két hónapon belül nagykövetséget nyit egymás országában. A felek emellett hangsúlyozták egymás szuverenitásának tiszteletben tartását és tartózkodásukat a belügyekbe való beleavatkozástól. Megegyeztek abban is, hogy a diplomáciai kapcsolataik helyreállítását célzó pekingi megállapodás értelmében legkésőbb április 20-ig tárgyalóasztalhoz ülnek.

A síita többségű Irán és a szunnita Szaúd-Arábia között azt követően szűntek meg a diplomáciai kapcsolatok, hogy 2016-ban szélsőségesek megtámadták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét. Ezt követően Rijád az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) iráni diplomatáit is kiutasította. A két ország több, a térségben zajló konfliktusban - egyebek között a jemeni és a szíriai polgárháborúban - szemben álló feleket támogat.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából