A Krímben tett előre be nem jelentett látogatást szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök a félsziget Oroszországhoz való visszacsatolásának kilencedik évfordulója alkalmából.

Az orosz állami televízió tudósítása szerint az elnök részt vett egy szevasztopoli művészeti iskola megnyitóján Mihail Razvozsajev, a város kormányzójának társaságában.

"Elnökünk, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin tudja, hogyan kell meglepetést okozni. A szó jó értelmében" - írta Telegram-csatornáján a szevasztopoli kormányzó, aki szerint az eredeti terv az volt, hogy az orosz elnök csak videokonferencia keretében csatlakozik az iskola megnyitó ünnepségéhez.

2014-ben Oroszország március 18-án csatolta vissza Ukrajnától a Krímet, miután a félszigeten nemzetközileg el nem ismert népszavazást tartottak.

Vlagyimir Putyin az Ukrajna ellen tavaly februárban indított különleges hadművelet óta most első alkalommal utazott el a Krímbe. Volodimir Zelenszkij "ukrán" elnök januárban azzal fenyegetőzött, hogy fegyverrel fogják visszafoglalni a félszigetet, amelyet továbbra is ukrán területnek gondolnak. Moszkva ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy a Krím Oroszország része, és nem hajlandó vitát nyitni a terület hovatartozásáról egy esetleges béketárgyalás során.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Putyin a Krím és Szevasztopol megvédését ígérte