Ugrás a cikkhez
Reklám

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke március 20. és 22. között látogat Moszkvába - jelentette be a kínai külügyminisztérium pénteken.

Vlagyimir Putyin orosz elnök decemberben hívta meg állami látogatásra Hszi Csin-pinget Moszkvába. Mint mondta, a hivatalos vizit "az orosz-kínai kapcsolatok maradandóságát fogja demonstrálni a világnak", és "az év legfontosabb politikai eseménye lesz a kétoldalú kapcsolatokban".



Kép a 2019-es moszkvai barátkozásról (fotó: Maxim Shipenkov / Getty Images)

A kínai külügyminisztérium szerint Hszi elnök oroszországi látogatása erősíti az Új Selyemút kezdeményezés néven is ismert együttműködési programot és az Eurázsiai Gazdasági Unión belüli együttműködést.

A múlt héten a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése megszavazta, hogy Hszi Csin-ping Kína elnöke maradjon egy harmadik ciklusra is. Ehhez Putyin elnök is gratulált, táviratában azt írta, hogy Oroszország nagyra értékeli Hszi Csin-ping személyes hozzájárulását a Moszkva és Peking közötti átfogó partnerségi kapcsolatok és stratégiai együttműködés megerősítéséhez.

Februárban hivatalos állami látogatáson járt Moszkvában Vang Ji kínai államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója, és kijelentette, hogy a kínai-orosz kapcsolatok "sziklaszilárdak", és "kiállják a változékony nemzetközi helyzet minden próbáját".

A Kreml is megerősítette

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke március 20-22-én állami látogatást tesz Oroszországban Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására - közölte pénteken hivatalosan a Kreml sajtószolgálata, megerősítve a kínai külügyminisztérium aznapi bejelentését.

A moszkvai tájékoztatás szerint a két vezető "a megbeszélések során megvitatja majd az Oroszország és Kína közötti átfogó partnerségi kapcsolatok és stratégiai együttműködés továbbfejlesztésének aktuális kérdéseit", és aláír több fontos kétoldalú dokumentumot.

A két elnök emellett tárgyalni fog a nemzetközi téren folyó kétoldalú együttműködés elmélyítéséről is.

Frissítés: Hszinek az első külföldi látogatása lesz a harmadik elnöki ciklusában

Putyin és Hszi legutóbb tavaly szeptemberben Szamarkandban, a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozója alkalmával találkozott személyesen egymással, december végén pedig videokonferencia keretében tárgyaltak. Az orosz elnök ekkor hívta meg kínai hivatali partnerét, hogy tavasszal tegyen állami látogatást Moszkvába.

Az orosz elnök tavaly február elején járt legutóbb Pekingben, a téli olimpia megnyitóján, kevéssel az Ukrajna elleni "különleges hadművelet" megindítása előtt.

Hszi Csin-pinget március elején választották újra a Kínai Népköztársaság elnökének harmadik ötéves ciklusára, amit az alkotmány ezt megelőző módosítása tett lehetővé. Az alaptörvény korábban legfeljebb két mandátum erejéig engedélyezte az államfői poszt betöltését.

Vlagyimir Putyin gratuláló táviratában arról biztosította a kínai vezetőt, hogy Moszkva és Peking továbbra is egyeztetni fog a kulcsfontosságú kérdésekben. Emellett bizalmát fejezte ki, hogy ő és a kínai elnök biztosítani fogják, hogy az országok számos területen fokozzák az együttműködést.

Hszit októberben, a Kínai Kommunista Párt (KKP) 20. kongresszusán újraválasztották a KKP Központi Bizottságának főtitkárává, ugyancsak harmadik ciklusra.

A tisztségeiben való megerősítését követően Hszi elsőként Oroszországban tesz állami látogatást.

A RIA Novosztyi idézte Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivőt, aki szerint Hszi moszkvai látogatása erősíteni fogja a két ország közötti kölcsönös bizalmat, és lendületet ad a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének.

2. frissítés: A kínai barátok értik a válság valódi okát

A kétoldalú viszony kulcsfontosságú, legérzékenyebb kérdéseit fogja megvitatni négyszemközti beszélgetése során az orosz és a kínai államfő, beleértve a nemzetközi ügyeket - közölte pénteken Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó.

"Természetesen szó lesz az ukrajnai konfliktusról. (.) Nagyra értékeljük a kínai vezetés visszafogott és kiegyensúlyozott álláspontját ebben a kérdésben, ismerjük a kínai rendezési tervet" - mondta Usakov.

A pekingi béketervről szólva hozzátette, hogy "a kínai barátok" értékelései többnyire egybeesnek a jelenlegi helyzetről alkotott orosz véleménnyel. Értékelése szerint a Kínai Népköztársaság bebizonyította, hogy "érti a kialakult válság valódi okait".

Bejelentette, hogy a két vezető hétfőn cikkben értékeli a kétoldalú kapcsolatokat a Zsenmin Zsipao, illetve a Rosszijszkaja Gazeta című lapokban, ami szerinte "fontos jelzés" a hivatalos tárgyalások előestéjén. Aznap este Putyin és Hszi négyszemközti megbeszélést folytat, amelynek során "a két ország kapcsolatát érintő kulcsfontosságú, legérzékenyebb kérdéseket, köztük a nemzetközi színtéren zajló ügyek intézését" vitatják meg, majd együtt vacsoráznak.

Kedden az elnökök szűkkörű és kibővített küldöttségek élén folytatnak megbeszélést. Szó lesz a haditechnikai együttműködésről, az erről szóló tárgyalásokra orosz részről Szergej Sojgu védelmi miniszter, és Dmitrij Sugajev, a Rosztyeh hadiipari konglomerátum vezérigazgató-helyettese kapott meghívást.

A tárgyalások lezártával a két vezető nyilatkozik a sajtónak, és két közös nyilatkozatot ír majd alá. Az első a tanácsadó szerint "az átfogó partnerség és a stratégiai együttműködés kapcsolatainak az új korszakban történő elmélyítéséről", a második pedig "a kínai-orosz gazdasági együttműködés kulcsfontosságú területeinek 2030-ig szóló fejlesztési tervéről" szól majd. Ezen kívül tíznél több dokumentumot írnak majd még alá a felek.

Ezután a magas rangú kínai vendég tiszteletére állami díszebédet adnak, amelyre orosz üzletembereket is meghívtak.

Usakov a két elnök kapcsolatát barátinak és bizalminak nevezte. Emlékeztetett arra, hogy a két politikus eddig mintegy negyven alkalommal találkozott egymással különböző formátumban. Azt mondta, hogy mind Moszkva, mind Peking elégedett a kétoldalú kapcsolatok állapotával.

"Ez a viszony történelmileg a legmagasabb szintre emelkedett, és mondhatni, még mindig aktívan erősödik. Ebben a kapcsolatban nincs vezető, nincs vezetett, nincsenek korlátok" - nyilatkozott a tanácsadó.

"Két olyan partner közötti stratégiai együttműködéséről beszélünk, akik megbíznak egymásban, és akiknek sok tekintetben azonosak a céljaik, a feladataik" - monda.

Beszámolója szerint Kína Oroszország legfontosabb kereskedelmi partnere, és a forgalom, amely 2020-ban mintegy 185 milliárd dollár volt, idén el fogja érni a jövő évre tervezett 200 milliárd dolláros szintet.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából