Ugrás a cikkhez
Reklám

Nem elképzelhetetlen, hogy az ukrajnai konfliktus a NATO és Oroszország közötti európai háborúvá szélesedik ki - fejezte ki aggodalmát Karel Rehka cseh vezérkari főnök kedden Prágában.



Fotó: CTK / Sulová Katerina

Rehka megjegyezte: országa hivatásos hadereje nincs felkészülve, mert "az alapvető dolgok sincsenek rendben".

A vezérkari főnök szerint minden területen pótolni kellene a mulasztásokat, a csapatok tűzerejétől a tüzérség mozgékonyságán és a logisztikán át a parancsnoki struktúráig. Veszély esetén a mozgósítás elkerülhetetlen lenne - tette hozzá Rehka.

Jana Cernochová cseh védelmi miniszter tétlenkedéssel vádolta az elmúlt harminc év kormányait. A tárcavezető a vezérkar előtt elmondott beszédében leszögezte: Csehországnak 21. századi hadseregre van szüksége.

Pozitívumként kiemelte a Németországgal való harckocsicserét, amelynek keretében Csehország tizennégy Leopard 2A4 harckocsival és egy páncélozott mentőjárművel gazdagodott. A tárcavezető hozzátette: hosszú távon azt tervezik, hogy a legmodernebb harckocsikkal - például a Leopard 2A7-es változatával - bővítik a hadsereget.

Csehország 1999 óta a NATO tagja. Az országban 2004-ben eltörölték az általános hadkötelezettséget, így a hadsereg jelenleg 27 ezer hivatásos katonából áll. Prága Ukrajna egyik legelkötelezettebb támogatója. A cseh kormány több mint kétszázmillió euró értékben bocsátott védelmi eszközöket Kijev rendelkezésére, miközben védelmi vállalatok legalább kétmilliárd euró értékben szállítottak eszközöket és felszereléseket Ukrajnába.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából