Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy második kínai léggömböt észleltek pénteken, ezúttal Latin-Amerika felett - közölte pénteken az amerikai védelmi minisztérium.

Az eset újabb fordulatot jelent a Washington és Peking közötti feszültséget okozó ügyben, amely miatt Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken elhalasztotta kínai látogatását.
Egy nappal korábban az Egyesült Államok bejelentette, hogy légterében kínai léggömb jelent meg. A Pentagon szerint most egy másik ilyen légi eszközt figyeltek meg, de már Latin-Amerika felett. Sem a helyét, sem a repülési irányát nem határozták meg.

Korábban a kínai hatóságok az első léggömbbel kapcsolatban sajnálkozásukat fejezték ki a szerintük "akaratlan" behatolás miatt, Washington azonban elfogadhatatlannak tartotta a történteket.

A Pentagon azt közölte, hogy nincs kétsége a léggömb kínai eredete és kémkedési célú felhasználásával kapcsolatban. A tájékoztatás szerint (az első léggömb) várhatóan még "néhány napig" az amerikai terület felett marad. Pat Ryder szóvivő szerint a keleti irányban haladó léggömb péntek délután az Egyesült Államok középső része felett, mintegy 18 ezer méteres magasságban tartózkodott. Az eszköz a kereskedelmi légi forgalom felett repült, és "nem jelentett katonai vagy fizikai fenyegetést a földön tartózkodó emberekre".

A szóvivő ugyanakkor nem volt hajlandó egyértelműen megmondani, hogy az eszköz mozgását távolról irányították-e.

(MTI)

Mindenesetre az internet népét is megihlette a kínai kémléggömbök esete:

As US is confused over how to handle first chinese spy ballon in north america, reports of another chinese spy ballon entering south america.

AP-the first chinese balloon is approaching the Whiteman AF Base in Missouri, where B-2 Spirit strategic stealth bombers are based pic.twitter.com/bVTyF39o5y

— Megh Updates 🚨™ (@MeghUpdates) February 4, 2023

 

The United States has obtained one of the images the Chinese spy balloon took over Missouri: pic.twitter.com/RHq3qj6fmL

— Scott Singer (@IamScottSinger1) February 3, 2023

 

The Chinese wrote WHAT on their spy balloon?! pic.twitter.com/l9ClShecmm

— sneedchamp (@sneed_champ) February 3, 2023

 

Breaking: Joe Biden schedules emergency meeting with his cabinet on strategies to deal with Chinese spy balloons in the US. pic.twitter.com/8BDQVln8St

— Evil Rooster (@Freebyrd5555) February 4, 2023

 

the chinese spy balloon sneaking into the US pic.twitter.com/vU3qtqO9Fn

— Saint Hoax (@SaintHoax) February 4, 2023

Frissítés: Lelőtték a kémlufit

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai álláspont szerint hírszerző légieszköz, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközről beszél.

Az élő közvetítés szerint az amerikai megfogalmazásban kínai "kémballon" helyi idő szerint nem sokkal délután fél 3 után süllyedni kezdett az Atlanti-óceán felett, miután elhagyta az Egyesült Államok keleti partvidékét, Dél-Karolina partjait.

The Chinese Spy Ballon has been eliminated. Shot down by fighter jets off the Carolina coast. pic.twitter.com/FunhGnePxQ

— Citizen Free Press (@CitizenFreePres) February 4, 2023

Előzőleg a szövetségi légügyi hatóság átmenetileg leállította a légi közlekedést a körzetben, ami három nagy repülőtér forgalmát is érintette.

A parti őrség katonai művelet miatt a környékben hajózókat arra figyelmeztette, hogy hagyják el az környező vizeket.

Joe Biden elnök korábban szombaton a légi eszközre vonatkozó újságírói kérdésre úgy válaszolt, hogy "gondoskodni fognak" róla.

Az összefoglalók szerint az elnököt kedden tájékoztatták a légi eszköz észleléséről, ami vélhetően Alaszka felett ért amerikai terület fölé mintegy 20 kilométeres magasságban. A védelmi minisztérium azt javasolta, hogy az eszközt ne próbálják megsemmisíteni a szárazföld felett, mert a polgári lakosságot fenyegető kockázat felülmúlja a kínai hírszerzési információk okozta lehetséges kárt.

A léggömb mérete három iskolabuszé.

Az incidens miatt a Anthony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta a hétvégére tervezett kínai útját, amelynek célja az amerikai-kínai feszültség csökkentése lett volna. A miniszter közleménye szerint az eset olyan körülményeket teremtett, amelyek keresztül húzzák utazásának tervezett célját.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint egy eltévedt léggömbről van szó.

(MTI)

Korábban írtuk: Kínai kémléggömböt kísérgetnek az amerikai légtérben - és jön egy újabb is

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából