Ugrás a cikkhez
Reklám

Több mint kétezer embert vettek őrizetbe pénteken Észak-Indiában illegális gyermekházasságok elleni razziákon - közölte a rendőrség.

Az ENSZ adatai szerint Indiában több mint 220 millió kiskorú feleség él, de a gyermekházasságok száma jelentősen csökkent a század eleje óta.

Asszám államban kéthetes razziasorozatba kezdtek a hatóságok, és ez az állam főminiszterének, Himanta Biszva Szarmának a felhívásával kezdődött, amelyben ő a közösség segítségét kérte a "káros gyakorlat" megszüntetéséhez.



Házasodni készülő indiai kislány az őt az új urának átjátszó apjával (fotó: Alamy)

Szarma szerint Asszámban szinte minden nyolcadik nő a 18. életéve előtt esik teherbe, ami jelentősen növeli a gyermekek és az anyák halálozási rátáját.

GP Szingh, az állami rendőrség főigazgatója bejelentette, hogy 2044 embert vettek őrizetbe, közöttük ötvenkét pap és helyi vezető volt, akik lehetővé tették a gyermeklányok házasságkötését.

Szingh elmondta, hogy a lányokat már 12 éves korukban felnőtt férfiakhoz adják feleségül. A rendőrség 4074 olyan esetet tárt fel, amelyek vizsgálatot igényelnek.

Indiában 18 éves kortól engedélyezett a házasságkötés, de ma is több millió gyermeket kényszerítenek ennél fiatalabb korban házasságra, főként a szegény falvakban.

Az ilyen házasság következményei nagyon károsak lehetnek, mert a lányoknak abba kell hagyniuk a tanulást, hogy főzzenek és ellássák a háztartást a férjük mellett, és gyakran szenvednek a kamaszkori terhesség okozta egészségügyi problémáktól is.

2017-ben az indiai legfelsőbb bíróság megállapította, hogy kiskorúval fenntartott nemi kapcsolat akkor is nemi erőszaknak minősül, ha a pár házas.

Korábban írtuk: Több mint 1800 férfit tartóztatott le a rendőrség az indiai Asszám államban csütörtökön, akik kiskorú lányokkal kötöttek házasságot vagy a gyanú szerint segédkeztek gyermekházasságok megszervezésében - közölte Himanta Biszva Szarma, az északkelet-india állam vezetője pénteken.

Az állam miniszterelnöke hozzátette: a rendőrség csütörtöki éjszakai akciója csak az első lépés volt abban a folyamatban, amelynek a célja a törvényellenes gyakorlat felszámolása. Az indiai törvények tiltják a házasságkötést 18 évnél fiatalabbal, de ezt rengetegen teljesen nyíltan figyelmen kívül hagyják.

A politikus leszögezte: senki sem bújhat ki a törvény hatálya alól. Szarma a csütörtöki rajtaütésekkel kapcsolatban elárulta: több vallási felekezet - muszlim, keresztény, hindu - és más közösségek tagjai közül is tartóztattak le férfiakat.

Az állam kormányfője arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyerekházasságok az elsődleges okai a gyermekvárandósságnak, ami pedig egyenesen vezet el ahhoz, hogy a halandóság is magasabb a szülő nők és a csecsemők körében.

Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF 2020-as becslése szerint évente csaknem másfélmillió lánygyermeket adnak férjhez Indiában, a kiskorú menyasszonyok száma pedig meghaladja a 223 milliót.

Az asszámi kormány közlése szerint több mint négyezer ember ellen indult eljárás gyermekházassággal kapcsolatos ügyben az államban.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából