Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Egyesült Államok nem ad F-16-os harci repülőgépeket Ukrajnának - közölte Joe Biden elnök hétfőn.

Az elnök Baltimore-ban egy építőipari eseményről távozva újságírói kérdésre válaszolva beszélt erről, és azt is közölte, hogy ellátogat Lengyelországba. Az út tervezett időpontjáról nem beszélt.

Az amerikai kormány múlt kedden jelentette be, hogy a legkorszerűbb harckocsikból, M1 Abrams-tankokból 31-et szállít Ukrajnának a következő időszakban. Ezt követően az "ukrán" kormány több illetékese ismételte meg, hogy Ukrajnának az önvédelemhez vadászrepülőkre is szüksége lenne, köztük F-16-osokra.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági bizottságának koordinátora pénteken egy sajtóbeszélgetésen az F-16-osok esetleges szállítására vonatkozó kérdésre azt mondta, ebben a témában nincs bejelentenivalója, de megjegyezte, hogy nem meglepő az ukrán fél F-16-osokra vonatkozó kérése. Érthetőnek nevezte azt ukrán szempontból, hiszen Kijev szeretne a lehető legnagyobb védelmi képességekkel rendelkezni.

A fehér házi illetékes hozzátette, hogy az ukránokkal szinte minden nap tárgyalnak és konzultálnak a katonai képességeket érintő kérdésekről, amelyekhez az Egyesült Államok "a lehetséges mértékig együttműködő hangnemben áll hozzá".

Egy elemző szerint ebben is változni fog az álláspont:

Frissítés: pedig "csak" kétszáz darab kellene nekik

Az ukrán légierő szóvivője szerint az ukrán légierőnek 200 darab F-16-os negyedik generációs vadászbombázóra van szüksége, hogy meg tudja védeni a légterét.

Jurij Ihnat szóvivő szerint 200 repülőgéppel hatékonyan le lehetne cserélni a régi szovjet technikát, és meg tudná védeni légterét az ellenséges behatolásokkal szemben.

A szóvivő szerint azért kell ilyen sok repülőgép, mert Ukrajna légtere a legnagyobb Európában, emellett összesen 40 olyan légibázis működik Oroszország területén, amely veszélyt jelent az országukra.

– Le vagyunk maradva technológia tekintetében. Komoly a szükséglet. Öt harcászati repülődandárt kell létrehoznunk egyfajta nyugati többcélú katonai repülőgépből – mondta Ihnat az Ukrainszka Pravdának.

Hozzátette: szerinte az ideális repülőtípus az amerikai F-16-os negyedik generációs vadászbombázó, írja a Portfólió.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk:

- "Hamarosan F-16-osok lesznek Ukrajna egén"

- Nem küldünk vadászgépeket Ukrajnának! - mondta az a Scholz, aki korábban a harckocsiküldést zárta ki ugyanígy

- Olaf Anulu Scholz először nem akarta...





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából