Ugrás a cikkhez
Reklám

Az ukrajnai felső vezetés több tagja is korrupciós bűncselekményekkel bukott le: Vaszil Lozinszkij miniszterelnök-helyettes a hírek szerint kenőpénzt fogadott el, Olekszij Reznyikov védelmi miniszter pedig a helyi média értesülése szerint erősen túlárazva vett élelmiszert a hadseregnek. A minisztérium tagadta a vádakat, és parlamenti vizsgálóbizottság fölállítását kezdeményezte.

 

Zelenszkij és Reznyikov - hát persze hogy keményen fel fog lépni ellene...

A háború ugyan "elhomályosította" a problémát, de Ukrajna évtizedek óta a korrupció melegágya: 2021-ben a Transparency International a 122. helyre tette az országot a 180 országot számláló listán. Aligha meglepő, hogy az EU a korrupcióellenes reformokat nevezte meg az egyik legfontosabb, a csatlakozás előfeltételéül szolgáló lépésként, amikor Ukrajnának tagjelölti státuszt adott. (És úgy tesznek, mintha történnének  előrelépések e téren, miközben mindenki tudja, hogy ennek pont az ellenkezője igaz - a szerk.)

Volodimir Zelenszkij azt hazudta: Ukrajna nem tűri a korrupciót, ezért a héten kulcsfontosságú döntéseket ígért annak felszámolására.

– Azt akarom, hogy világos legyen: nincs visszatérés ahhoz, ahogy a múltban a különböző állami intézményeket vezető és az egész életükben állami pozíciókat kergető emberek éltek – jelentette ki vasárnap esti videóbeszédében.

Zelenszkij elmondta: kormánya elbocsátott egy miniszterhelyettest – minden bizonnyal Lozinszkij –, miután vizsgálat indult ellene kenőpénz elfogadása miatt.

– Szeretném, ha ezt mindazok jelzésnek vennék, akiknek a cselekedetei vagy viselkedése sérti az igazságosság elvét – tette hozzá a ripacs.

(Reuters -The Guardian - 24 nyomán)

Korábban írtuk: A kijevi bohóc legújabb "érve": azért nem tárgyal Putyinnal, mert lehet, hogy már nem is él





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából