Ugrás a cikkhez
Reklám

Denisz Monasztirkszkij ukrajnai belügyminiszter, a helyettese és egy államtitkár is meghalt a brovari helikopter-szerencsétlenségben - közölte szerda reggel az ukrán rendőrség.






Fotó: t.me/magnoliaTVnews

Az ukrán országos rendőrfőnök tájékoztatása szerint a balesetnek 16 halálos áldozata van, köztük két gyerek. Ihor Klimenko elmondta: 22 ember sérült meg, köztük 10 gyerek.




Összesen 16 ember haláláról tudunk, köztük 2 gyermekről. Közülük 9-en voltak a forgószárnyas fedélzetén. A 22 áldozat kórházban van, köztük 10 gyermek. Minden szakszolgálat a helyszínen dolgozik. A helyszín vizsgálata folyamatban van – írta a rendőrség vezetője.

Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője elmondta, hogy a Kijev környéki Brovariban lezuhant helikopter az állami katasztrófavédelmi szolgálat feladatait látta el.

Sajnos ez történt az Állami Mentőszolgálat helikopterével, amely éppen a feladatát végezte. Jelenleg Ukrajna-szerte van bizonyos számú ilyen helikopter, amelyek az ország védelmében látnak el feladatokat – mondta Ignat, és megjegyezte, hogy a részleteket az Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat közöl a későbbiekben.

Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője nyilatkozatában elmondta: a repülőgép-szerencsétlenség következtében meghalt a belügyminisztérium vezetősége: a miniszter, az első miniszterhelyettes és az államtitkár.

Ukrainian Interior Minister Denys Monastyrsky killed in helicopter crash in Brovary, Kyiv along with the First Deputy Minister Enin and State Secretary Lubkovich.

16 dead, including two children. pic.twitter.com/9OdsbyDBdh

— Clash Report (@clashreport) January 18, 2023

Oh… A helicopter crashed near a kindergarten in Brovary, Kyiv region, and a fire broke out. A rescue operation continues, at least 5 wounded. The reason is not reported… pic.twitter.com/sLmxGABr5k

— Iuliia Mendel (@IuliiaMendel) January 18, 2023

As a result of a helicopter crash in Brovary Minister and Deputy Minister of Internal Affairs of Ukraine died. Emergency Service helicopter crashed at local kindergarten. 16 dead, two of them children. Terrible tragedy. pic.twitter.com/KiKR5ItDoI

— Maria Avdeeva (@maria_avdv) January 18, 2023

Frissítés: Zelenszkij természetesen gyilkosságról beszél

Legyen az lengyelországi rakétabecsapódás, dnyiprói társasházat ért találat vagy helikopter-baleset, az ukránok soha semmiről nem tehetnek, mindig minden az oroszok műve:

Volodimir Zelenszkij a Telegramon fejezte ki részvétét a helikopter-balesetben elhunytak családtagjainak és barátainak. Bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a fájdalom kimondhatatlan.

Az elnök arra utasította az Ukrán Biztonsági Szolgálatot, hogy Ukrajna nemzeti rendőrségével és más illetékes szervekkel együttműködve derítsék fel a történtek körülményeit. Hozzátette, hogy jelenleg minden egység a tragédia helyszínén dolgozik. Ezt írta még:

Gyenisz, Jevhen, Jurij, a Belügyminisztérium csapata… Ukrajna igazi hazafiai. Nyugodjanak békében! Nyugodjanak békében mindazok, akiknek életét ezen a fekete reggelen kioltották!

Túl alacsonyan repülhetett a helikopter

A helikopterek általában alacsonyan repülnek, hogy kikerüljék az ellenséges föld-levegő rakétákat (SAM). Kijev például a szomszédos Belaruszban állomásozó orosz Sz-400-as SAM-egységek közelében van − közölte Chris Partridge, a BBC haditechnikai elemzője.

Ezek nagy hatótávú rendszerek, amelyek arra kényszerítik a repülőgépeket és helikoptereket, hogy olyan magasságban repüljenek, hogy ne észlelhessék őket a radarok.

Az alacsony repülési magasság azonban növeli a földnek csapódás kockázatát. Ez a fajta repülés meglehetősen megterhelő a pilóták számára, különösen városi környezetben, ahol számos magas objektum, például épületek és fák vannak.

A baleset okát még nem tisztázták, de az alacsony magasságon való repülés nem kockázatmentes.

Korábban írtuk: Óvoda mellett zuhant le egy helikopter Kijev külvárosában

Egy óvoda és egy lakóépület közelében csapódott a földbe egy helikopter szerda reggel Brovariban, Kijev egyik külvárosában - közölte Olekszij Kuleba, Kijev megye kormányzója.

"A tragédia idején gyerekek és óvónők voltak az intézményben, de mostanra mindenkit kimenekítettünk" - írta a Telegramon Kuleba. A politikus tájékoztatása szerint a szerencsétlenségnek vannak áldozatai, de további részletek egyelőre nem világosak.

(MTI - Index nyomán)

Friss: Zelenszkijnek ez sem jött össze: nem orosz merénylet, hanem a pilóta hibája miatt zuhant le a helikopter





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából